Fortuna begint de competitie met een kleine nederlaag op Spangen. De zeven gele kaarten die we er ook nog gratis bij krijgen, doen vermoeden dat we overlopen zijn, maar dat is niet het geval. Fortuna houdt redelijk stand, maar de vuist die het maakt is net niet groot genoeg om een punt af te dwingen. De scheidsrechter mag uitleggen waarom er 10 gele kaarten nodig waren in dit faire duel.

 


Fortuna verliest op Spangen

Sparta Rotterdam 1 Fortuna Sittard 0

13. Varela (pen.) 1-0
Opstelling: Wintjens, Wagemakers (69. Geenen), Ricksen, Dreesen, Shakison, De Boer, Voorn (69. Stolte), Scheelen (69. Trstena), Hoesen, Gommans, Diaz.
Toeschouwers: 7.682
Scheidsrechter: Lindhout
Geel (Fortuna): Dreesen, Shakison, Wagemakers, Ricksen, Scheelen, Gommans en Diaz
Rood (Fortuna): –

De dag is gekomen waarop voor het eerst voorzichtig duidelijk moet worden wat het vernieuwde Fortuna waard is. Al die oefenpotjes zijn natuurlijk wel leuk en vast ook informatief voor de kenner, maar het eerste examen vindt vandaag plaats vanaf 14.30uur op Spangen. De supportersvereniging heeft een tweetal bussen ingelegd die vertrekken vanaf het stadion. Aan de overzijde van de Milaanstraat zien we dat er druk gegraven en gebouwd wordt. Dat ziet er goed uit. Nu ja, dat bouwen zal voor rekening komen van ‘Jongen Aannemersbedrijf’ zoals we kunnen lezen op een plakaat. “Jongen aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade …”, lezen we. Dat valt nog wel te bezien. Jongen Aannemersbedrijf dacht een paar jaar geleden nog wel voor veel meer niet aansprakelijk te zijn.


Jongen wast zijn handen in onschuld

De busreis verloopt als vanouds. Iedereen is reuze benieuwd hoe Fortuna voor de dag zal komen. De optredens in de voorbereiding hebben namelijk enige verwachtingen gewekt, iets wat de afgelopen tien jaar niet vaak gebeurd is. Als we aankomen in het uitvak van Spangen is dat ook duidelijk zichtbaar. We noteren ergens tussen de 350 en 400 Fortunezen on Tour. Niet slecht voor een club die als beste prestatie in de afgelopen tien jaar een 14de plek in de eindrangschikking van de eerste divisie laat noteren.

Waarom zou dit jaar alles anders zijn dan in de voorgaande jaren? Nou, voor het eerst sinds lange tijd begint Fortuna aan een seizoen in financiele en bestuurlijke rust. Dat is de afgelopen jaren nooit het geval geweest. Het is altijd onze stelregel geweest dat het pas zinvol wordt om over resultaten op het veld te gaan nadenken als de zaken naast het veld goed geregeld zijn. Dat was jarenlang niet het geval; nu wel. Opnieuw alle waardering naar het huidige bestuur dat alles en iedereen (en die lijst is lang) die Fortuna het graf in heeft geschreven in de laatste jaren, nu mooi te kijk zet. Wie de schoen past, trekke hem aan (niet dat dat gaat gebeuren overigens – die illusie hebben we niet).

Goed, de bestuurlijke en financiele rust heeft onmiddellijk resultaat gehad. Deze voorbereiding geen eindeloze stoet aan proefspelers zoals de afgelopen jaren en voor het eerst sinds (ja sinds wanneer eigenlijk?) een afgerond aankoopbeleid voor de start van de competitie. De selectie staat er, zoals de trainer het ongeveer in zijn gedachte had. Dat hele proces ziet er professioneel uit. Of de juiste spelers zijn gehaald, moet vanaf vandaag natuurlijk nog maar blijken!


De warming-up is begonnen op een zonnig Spangen

Als je naar de basisopstelling kijkt, dan zijn er zes nieuwelingen. Op doel een vertrouwd gezicht met Danny Wintjens. Achterin twee nieuwe gezichten. Marc Wagemakers is de nieuwe rechtsback en Timothy Dreesen de nieuwe centrale verdediger, die samen met Fernando Ricksen het centrale slot op de deur moet vormen. De opnieuw fitte Randel Shakison is een oude bekende op de linksbackpositie. Op het middenveld is er een nieuw gezicht en dat is de Belg Wouter Scheelen. Samen met Yoann de Boer en Ramon Voorn moet hij de lijnen gaan uitzetten. De driemansvoorhoede is geheel nieuw:  Danny Hoesen, Harrie Gommans en Kevin Diaz. Nu ja, de eerste twee hebben natuurlijk de Fortuna jeugd doorlopen en kennen de club dus, maar vorig seizoen waren ze er niet.

Zes nieuwe spelers inpassen zal vast tijd kosten, maar iets dergelijks zal ook gelden voor Sparta. Dus daar moeten we niet over zeuren. Niet dat we enig idee hebben wie er bij Sparta tegenwoordig nog allemaal speelt (we herkennen alleen Sparta piet), maar we hopen voor Sparta dat ze afscheid hebben genomen van het meerendeel van de troep die er vorig jaar rondliep.

In tegenstelling tot selecties, zijn er ook dingen die niet veranderen: de Goodyear commissie is zo’n constante. Al jarenlang is de Goodyear commissie een baken van rust, die in alle oprechtheid haar werk doet. De hagelwitte jassen zijn vorige week aangeleverd en de eerste wordt vandaag in gebruik genomen. We sluiten aan in de rij en weten dan eigenlijk al genoeg. De wachtrij is wel heel erg lang. Blijkbaar heeft Sparta niet gerekend op 400 man: geen ster dus. Toch wel jammer, want verder valt er bijzonder weinig aan te merken op het gebodene in Rotterdam-west. Ruime keuze (alhoewel geen vegetarische optie en louter A-merken), hygienische keuken, vriendelijk personeel. Daar valt niet veel op aan te merken. We vragen ons af wie dit beter doet in de eerste divisie? Als het antwoord niemand is, betekent dit dan dat nu al vast staat dat er geen Goodyear ster wordt uitgereikt dit jaar? Standard and Poor’s is die mening wel alvast toegedaan, want de verwachte lage uitgaven (want geen beker) van de Goodyear commisie hebben het ratingsbureau er onlangs toe verleid de Goodyear commissie de triple A status te verlenen. De Goodyear commissie zelf wil nog geen voorbarige conclusies trekken.


Onacceptabele wachttijd

Tijd om over te gaan naar de hoofdmaaltijd: de wedstrijd, die onder leiding zal staan van Allard Lindhout. Sparta trapt af en speelt richting zijn eigen aanhang op de Denis Neville tribune. Het eerste kwartier is voor Sparta. Fortuna wacht af (waarom?) en laat Sparta komen. Niet dat het meteen vrouwen-en-kinderen-eerst is, maar toch, Sparta dicteert en dat gaat met name over hun linker- en onze rechterkant. Kortom, Marc Wagemakers mag meteen aan de bak en komt niet ongeschonden uit die strijd. Enkele malen komt het gevaar over zijn flank en het levert uiteindelijk een goal op. Daar is wel een strafschop voor nodig en dat leek terecht, want Dreesen haalde Godee onderuit. Varela velt het vonnis: 1-0.

Daarna komt er een fase waarin Fortuna wat beter van zich af begint te bijten. Fortuna begint wat druk te zetten en dan gebeurt wat er altijd gebeurt in de eerste divisie. De ploeg die onder druk komt, begint fouten te maken: in dit geval Sparta. Nico Pellatz is de eerste die gekke dingen gaat doen. De keeper komt buiten zijn strafschopgebied en lijkt toch de bal met zijn handen te spelen. Iedereen in het geel-groen is witheet, maar de scheidsrechters willen er niet aan. Een paar minuten later wordt het nog wat controversioneler als Hoesen toch duidelijk uit evenwicht wordt gebracht als hij de bal wil inkoppen in het strafschopgebied. Allard Lindhout wuift het allemaal weg. Wellicht komt dat omdat hij een gele waas voor zijn ogen heeft van al die gele kaarten die hij Fortunezen in het gezicht houdt. In totaal komt Lindhout tot zeven gele kaarten voor Fortuna en drie voor Sparta. Tien gele kaarten in een pittig maar alleszins vriendelijk duel. Wie legt dat ons uit?

Na die vreemde momenten voor het doel van Sparta, zakt Fortuna weer wat weg. Fortuna kan geen grip op het middenveld krijgen en als je het middenveld niet beheerst, maak je niet veel klaar. Ramon Voorn en Wouter Scheelen moeten blijkbaar nog op gang komen. Sparta controleert dus het middenveld en creeert nog enkele kansen. Gelukkig voor ons, staat voorin bij Sparta ook het vizier (nog) niet op scherp. Ruststand: 1-0.

In de rust gebeurt er niet veel op het Kasteel. Een jeugdselectie van Sparta wordt in de bloemetjes gezet en krijgt ook applaus uit het Fortuna vak.

Door naar de tweede helft dan maar. Fortuna zal nu toch iets feller moeten gaan spelen. Het middenveld zal van ons moeten worden, hoe dan ook. Maar dat gebeurt niet. De wedstrijd rommelt een beetje aan. De ploegen zijn nu aan elkaar gewaagd, zonder al te grote kansen aan beide kanten. De eerste echte kans is voor Fortuna en het is ook meteen een enorme kans. Hoesen trekt de bal voor van rechts, de bal passeert een paar Spartanen en komt voor de voeten van Kevin Diaz. De bal voor het intikken, maar dat lukt niet. We zitten er te ver vanaf om echt duidelijk te krijgen waarom het niet lukte. Overtreding of een geweldige tackle? Geen idee, maar de bal gaat er niet in.

Dan komen we uit in het laatste half uur. Sparta lijkt te kiezen voor het verdedigen van de voorsprong, trekt zich terug en gokt op de counter. Fortuna heeft weinig keus en zal moeten aanvallen. De scheidsrechter doet wat ie al de hele wedstrijd doet: gele kaarten geven. We pikken er twee uit. Eentje voor Ricksen. Ehh, ja dat was wel geel. En eentje voor Diaz. Die krijgt geel voor een schwalbe. Dat lijkt flauwekul. Ja, hij ging neer in het strafschopgebied, maar beste Allard Lindhout, dat betekent niet dat het of een strafschop is of een schwalbe? Er is ook nog een heel grijs middengebied, waar bijvoorbeeld de verdediger de bal speelt en de man meeneemt, zoals in dit geval. Gevolg is wel dat we na speeldag 1 al met zeven gele kaarten zitten…

Hoe dan ook, de wedstrijd gaat verder. Wim Dusseldorp wisselt drie spelers in een keer. Wagemakers, Voorn en Scheelen gaan eruit; Rick Geenen, Richard Stolte en Faton Trstena komen erin.

Levert dat iets op? Niet veel. Fortuna probeert het wel en met name Hoesen laat leuke dingen zien, maar aan de gelijkmaker komen we niet toe. Op hetzelfde moment geven we ook – noodzakelijkerwijs – veel ruimte weg achterin, waarvan Sparta maar niet wil profiteren. De Spartanen krijgen kansen om dit duel op slot te gooien, maar dat lukt niet vanwege een combinatie van goed ingrijpen van onze verdedigers, maar ook onkunde aan Spartaanse zijde.


Ook deze counter zal niets opleveren

Dus blijft het spannend tot het laatste fluitsignaal van Lindhout. Hij ergert zich nog wel aan het tijdrekken van Spartanen in blessuretijd, maar het enige wat ie daaraan kan doen (extra tijd bijtrekken), laat hij na, want na 2.58min zijn de aangekondigde drie minuten voorbij.

Fortuna verliest dus met 1-0. Voor die uitslag valt wel iets te zeggen, zowel voor de winnaar als de marge. Sparta begon beter aan het duel dan Fortuna en werd daarvoor beloond. Maar de kleine marge is ook terecht, want Fortuna deed lange periodes niet onder voor Sparta. Sparta kan wijzen op een reeks kansen in de tweede helft maar die ontstonden allemaal omdat Fortuna ruimte moest weggeven. Stel een meer ervaren scheidsrechter op en Fortuna kan ook zo nog maar met een punt van het veld aflopen.


De spelers bedanken de aanhang

Terug naar de hamvraag: wat is dit Fortuna waard? Als je die vraag wilt beantwoorden op basis van dit duel, moet je weten wat Sparta waard is. Ik heb geen idee. Erg verheffend leek het allemaal niet, maar wellicht is dat ook niet nodig om een rol van betekenis te spelen in de eerste divisie. De toekomst zal het leren.

Na een kwartiertje mogen we het stadion dan ook verlaten en beginnen we de terugreis. De scheidsrechter is nog even het middelpunt van de aandacht, maar dan gaan de supporters toch maar weer over tot de orde van de dag.  Rond 19.00uur bereiken we de vertrouwde Westelijke Mijnstreek waar het zonnetje ons een hart onder de riem steekt. Vrijdag komt AGOVV op bezoek, die wedstrijd moeten we dan maar wel winnen.