In een zinderende tweede helft komt Fortuna na een 0-3 achterstand terug tot 3-3. Het weinige publiek staat op de banken, de spelers krijgen loon naar werken. En we hebben de laatste plaats overgedaan aan MVV. Maar dat alles verheelt niet dat de zaken er niet bijster goed voorstaan. Onze verdediging is nog steeds zo lek als een mandje en langzamerhand begint er een kloof te ontstaan tussen de onderkant van de middenmoot en de clubs die moeten vechten tegen degradatie. En helaas hoort Fortuna weer tot de laatste categorie.

30 Oktober 2010

Spectaculaire inhaalrace levert één punt op

Fortuna Sittard 3 BV Veendam 3
Doelpuntenmakers: 6. Loohuis 0-1; 12. Jansen 0-2; 50. Jansen 0-3; 58. Riyani 1-3; 70. Schroyen 2-3; 90. Pinheiro 3-3.
Opstelling: Wintjens, Schroyen, Geenen, Liard (56. Marcos), Kotbani, Gulpen (78. Pinheiro), Hofstede, Voorn, Di Lallo, Caracciolo (16. Riyani), Dadda.
Toeschouwers: 2.560
Scheidsrechter: Van den Kerkhof
Geel (Fortuna): Kotbani, Di Lallo

Nadat we vorige week om kwart voor zeven in het stadion verwacht werden, mogen we dit weekend op een zaterdag komen opdraven om onze helden aan te moedigen. Dat is weliswaar precies zoals het eerste couplet van ons clublied het verhaalt, ik ben wedstrijden op zaterdagavond inmiddels geheel en al ontwend.

Enigszins uit mijn doen zet ik om tien over zeven de Sportschau af om mij naar de
Trendwork Arena te begeven. Voor een aantal andere vaste bezoekers is de zaterdagavond kennelijk een nog grotere mentale hindernis, want de publieke belangstelling is vanavond bedroevend laag. Volgens de officiële opgave zijn er 2560 toeschouwers, maar volgens mij zijn minstens duizend daarvan spooksupporters.

Nu moedigen de prestaties van Fortuna natuurlijk ook niet erg aan om naar het stadion te komen. Op een derde van de competitie staan we weer in de vertrouwde regionen onderaan de ranglijst. Tegen BV Veendam is een goed resultaat dan ook bittere noodzaak, zowel om ons puntentotaal wat op te vijzelen als om het vertrouwen van de supporters in de club weer wat te herstellen.

Trainer Wim Dusseldorp, die ondanks de matige resultaten nog steeds over veel krediet lijkt te beschikken, weet zich daarbij opnieuw geconfronteerd met de nodige afwezigen. De Boer, Shakison en Grabovac zijn nog steeds geblesseerd, Diaz heeft zich bij hen gevoegd. Liard is echter weer terug van een schorsing. Hij verdringt Facenna naar de bank. De opstelling: Wintjens; Schroyen, Geenen, Liard, Kotbani; Voorn, Hofstede, Gulpen; Di Lallo, Caracciolo en Dadda.

Fortuna opent de wedstrijd voor de afwisseling eens met langdurig balbezit. Na de aftrap gaat de bal aardig van man tot man, Veendam komt er de eerste minuten niet aan te pas. Maar schijn bedriegt. Wanneer Veendam wel in balbezit is, blijkt de scherpte bij Fortuna toch weer te ontbreken. We geven in alle linies teveel ruimte weg en zijn niet scherp genoeg in de duels.

De rekening voor die lankmoedigheid krijgen we al na zes minuten gepresenteerd. Veendam mag halverwege onze helft een vrije trap nemen. Iedereen houdt rekening met een lange bal richting strafschopgebied. De bal gaat echter opzij naar rechts, waar René Wessels helemaal vrij staat. Dadda komt te laat, Wessels rukt op en krijgt alle tijd om een loepzuivere voorzet op Nick Loohuis af te geven. Die kan tussen Kotbani en Liard in binnenkoppen: 0-1.

René Wessels zal ons de eerste twintig minuten nog vaker voor problemen stellen, vooral omdat Kotbani veel te ruim dekt en Dadda nauwelijks serieus verdedigend werk doet. Na twaalf minuten krijgt Wessels opnieuw alle ruimte om de bal aan de zijlijn aan te nemen. Deze keer passt hij naar binnen in de loop van Anco Janssen. Janssen wordt niet opgevangen door ons middenveld, gaat in het strafschopgebied de een-twee aan en schiet tenslotte de 0-2 binnen. We zijn twaalf minuten ver en Fortuna is opnieuw afgeschminckt.

De zaken worden er niet beter op wanneer Fabio Caracciolo zich een paar minuten later blesseert bij een poging de bal binnen te houden. De scheidsrechter maakt na een korte verzorging het gebaar dat de draagbaar er bij moet komen: exit Caracciolo, laten we hopen niet voor te lang. Mo Riyani is zijn vervanger.

Na de enerverende openingsfase verloopt de rest van de eerste helft aanmerkelijk rustiger. We hebben de aanvallers van Veendam wat beter onder controle, maar zijn zelf aanvallend niet tot grootse daden in staat. Met name de buitenspelers Dadda en Di Lallo zijn niet erg op dreef, terwijl Gulpen en Voorn centraal op het middenveld niet in staat zijn diepte in het spel te brengen. Zo zijn we afhankelijk van wat toevallige solo’s van met name Hofstede, Schroyen en Kotbani, maar ook die zorgen niet voor veel gevaar. We gaan dus rusten met 0-2.

Na de rust begint Fortuna, dat in de richting van het Huis van Ware Steun speelt, met het nodige vuur. De eerste paar minuten levert dat een paar kleine kansjes op. Aan alle goede intenties lijkt echter een einde te komen wanneer Philippe Liard op eigen helft de bal verliest aan Anco Janssen. Die rent richting strafschopgebied, legt daar met één beweging Kotbani en Geenen in de luren en schiet tenslotte door de benen van Wintjens binnen: 0-3. Daarmee moet de wedstrijd na vijftig minuten wel zo’n beetje gespeeld zijn.

Maar de spelers blijven tegen beter weten in knokken voor een beter resultaat. Dusseldorp brengt Joao Marcos voor de vanavond matig spelende Liard. Voorn zakt een linie terug, Marcos moet voor meer diepgang op het middenveld zorgen.
Een paar minuten later staat de 1-3 op het bord. Voorn werkt in de achterhoede met een verre trap de bal weg. Die belandt achter de Veendam-verdediging op de rand van het strafschopgebied. Hofstede en Riyani rennen naar de bal toe. Riyani komt als eerste en schiet met een halfvolley de bal vanaf rechts keihard achter Van der Vlag tegen de touwen.

Die treffer brengt het geloof weer terug. Fortuna zet nu aan voor een waar offensief en daar blijkt de Veendam-verdediging moeite mee te hebben. Het gevaar komt een paar keer over rechts, waar Di Lallo en Schroyen met een paar rushes voor gevaar zorgen. Schroyen is met een hard schot in de korte hoek dichtbij een treffer, maar Van der Vlag staat goed geposteerd. Aan de andere kant is Veendam op de counter gevaarlijk, maar gelukkig blijft de allesbeslissende 1-4 uit.

In de 70ste minuut mag Fortuna op een meter of twintig rechts van het strafschopgebied een vrije trap nemen. De spelers posteren zich in het strafschopgebied. Schroyen en Kotbani melden zich om de vrije trap te nemen. Het is Schroyen die de bal voor zich opeist en terecht: hij schiet de bal in één keer onhoudbaar voor de keeper in de linkerhoek: 2-3.

Vlak na de Anschlußtor krijgt Riyani de grote kans op de gelijkmaker. Hij krijgt de bal op het middenveld van Dadda en speelt door naar Marcos. Die zet Riyani vervolgens met een mooie dieptepass alleen voor de keeper. Riyani wil aanleggen, moet echter op het laatste moment een inglijdende Veendam-verdediger uitkappen en schiet de bal daarna naast. Weer even later begint Anthony di Lallo aan één van zijn bekende solo’s vanaf rechts over de breedte van het veld. Deze keer geeft hij ook nog eens een goed vervolg aan zijn actie, maar zijn schot eindigt op de lat.

Daarna gaat het offensief van Fortuna, ondanks de wissel van Diogo Pinheiro voor Lars Gulpen, liggen. Veendam krijgt weer meer controle over de wedstrijd. Zelfs de rode kaart voor Anco Janssen, die eerst vanwege een tackle van achteren geel krijgt en een paar seconden later voor een slaande beweging nog een keer geel krijgt, verandert niet veel aan de verhoudingen.

Maar Fortuna blijft jagen op een derde treffer en krijgt daarvoor bij het aanbreken van de blessuretijd de beloning. Dadda krijgt de bal op de linkervleugel toegespeeld. De VVV-huurling, die tot nu toe werkelijk niets goed gedaan heeft, levert een haarzuivere voorzet af op Pinheiro. Die kan op een meter of zes ongehinderd binnenkoppen bij de eerste paal: 3-3.

Daarmee komt echter een einde aan de inhaalrace. De laatste minuten van de blessuretijd zijn meer voor Veendam dan voor Fortuna. Maar met 3-3 mogen we tevreden zijn. Fortuna heeft in ieder geval spektakel geboden en daarmee reclame voor zichzelf gemaakt.

Tegelijkertijd moeten we echter ook constateren dat we uit twee op papier gemakkelijke thuiswedstrijden maar één punt hebben gehaald. Bovendien lijkt er nog steeds niet het begin van een oplossing te zijn voor onze verdedigende problemen. Dat stemt weinig optimistisch met de uitwedstrijden tegen Go Ahead en FC Zwolle in het vooruitzicht.