Fortuna Sittard is haar oefencampagne alvast goed begonnen. In Munstergeleen werd SVM met 0-12 gedeklasseerd.

De wedstrijd begint meteen goed en SVM wordt onmiddellijk met de rug tegen de muur gezet. Een tweetal minuten nadat scheidsrechter Horrichs voor een eerste maal heeft gefloten begint Wasiu Taiwo‘s teller al te lopen. Een ferme kopbal is de zwalkende SVM-doelman te machtig. De minuten erna komt SVM nog enigszins redelijk door. Beiden backs beleven echter een dramatische eerste helft met Brahim Bouhadan en Taiwo als hun directe tegenstanders. Tussen beide spelers fungeert Cédric Olondo als aanspeelpunt en dat lukt de eerste helft heel behoorlijk.

Na zeven minuten dwingt Taiwo een eerste corner af. Hetzelfde recept als verleden seizoen: Koen Garritsen achter de bal. De eerste corner loopt meteen goed; met een snoekduik maakt Olondo er 0-2 van.

Zoals gezegd, aan de rechterkant speelt Bouhadan en ondanks dat er maar héél weinig ruimte is dribbelt hij zijn tegenstanders keer op keer.
Angelo Simone en ook zijn schot is te lastig voor de doelman van SVM: 0-5.

Eén van de hoogtepunten van de avond is de bal die een SVM-verdediger door het centrum wil spelen, maar die door een zeer attente Olondo wordt onderschept. Hij omspeelt vakkundig de keeper, kijkt om zich heen en stelt de weer vanaf links spelende Taiwo in staat de 0-6 aan te tekenen.

Even later zijn de rollen omgedraaid als Taiwo Olondo bedient, maar zijn kopbal gaat over. De kaap van het half uur wordt bijna bereikt als Taiwo weer vervalt in zijn normale patroon en dat is scoren. Zonder al te veel moeite schiet hij de 0-7 binnen. In de aansluitende minuten lijkt de doelpuntenmachine wat te haperen, want zowel Olondo alsook testspeler Jerrel Wolfgang besluiten op de paal. Weeral uit een corner van Garritsen kopt Taiwo de 0-8 ruststand tegen de netten.

Rustsignaal en dus tijd om eens wat te gaan wisselen. Assistent-trainer Roger Reijners neemt vanavond de honneurs waar voor de vakantie vierende Frans Körver en wijzigt de ploeg op drie plaatsen. Vooral het wisselen van Taiwo laat zich voelen; de tweede helft levert amper vier doelpunten op.

Bij de start van de tweede helft verschijnt ook nieuweling Rachid el Hammouchi aan de aftrap. Hij speelt aan de linkerkant en moet daar duidelijk nog aan wennen. Mogelijk dat hij nog niet op zijn beste positie wordt uitgespeeld, maar de nabije toekomst zal dat uitwijzen.

Er hebben al zoveel Fortunezen een doelpunt gemaakt, maar van de tegenstander heeft nog niemand gescoord. Enkele minuten na rust valt de bal plotseling op het scheenbeen van de nummer 15 van SVM. De op leeftijd zijnde keeper is kansloos: 0-9. Enkele minuten later krijgt de om zijn eigen grappen en grollen lachende doelman de kous op de kop als Serdal Guvenc er 0-10 van maakt. Het wordt nog kolderieker voor het heerschap in doel. Na een klein uur schiet Garritsen vanuit een schier onmogelijke hoek de bal langs de keeper in de korte hoek en het is alweer 0-11…

Het is weer tijd om te wisselen en het team wordt eens flink door elkaar geschud. Van de oorspronkelijke basisspelers blijven er nog maar enkele over en dat komt het spel niet ten goede. Slechts Emmo Guvenc weet nog te profiteren van laks optreden van SVM-verdedigers en maakt er 0-12 van.

Zo, de eerste winst is binnen en vooral de eerste helft liep het prima. Gelijk verleden seizoen zal ook dit seizoen het devies zijn: alle ballen op Taiwo en hopen dat die gast heel blijft.

Na de wedstrijd wordt nog even nagekaart in de kantine en we zijn getuige van een ander hoogtepunt van de avond. De poging van Orkest De Fratelli’s een imitatie van de ‘Ketchup Song’ te brengen is aandoenlijk, maar zal het nooit halen bij de originele vertolking van deze zomerhit door de drie Spaanse zussen die Las Ketchup vormen. Desondanks hopen we dat Orkest De Fratelli’s ook volgend jaar weer van de partij mag zijn.

SVM – Fortuna Sittard:
2′ Taiwo 0-1, 8′ Olondo 0-2, 13′ Taiwo 0-3, 18′ Taiwo 0-4, 21′ Simone 0-5, 22′ Taiwo 0-6, 28′ Taiwo 0-7, 38′ Taiwo 0-8, 48′ Own-goal 0-9, 52′ S. Guvenc 0-10, 58′ Garritsen 0-11, 86′ E. Guvenc 0-12.