De winterstop is aangebroken en die valt dit seizoen precies halverwege het seizoen. Tijd voor een tussenbalans van het seizoen 18/19: Fortuna’s terugkeer in de eredivisie na zestien jaar (vaak) kommer en kwel.


… Op de lange termijn denk ik dat we een stabiel eredivisie-team zullen zijn‘, zo leerden we tijdens ons laatste interview met voorzitter Isitan Gün in april 2018. Dat is de lange termijn, aldus Gün in april, dit seizoen moeten we overleven, maar hij zag die strijd met vertrouwen tegemoet. Fortuna had een concurrerende keeper, een centrale verdediger, een aanvallende middenvelder, een concurrerende spits en een linker vleugelaanvaller nodig om competititief te zijn, aldus Gün destijds.

Drie maanden later stonden Alexei Koşelev, Branislav Niňaj, Mark Diemers, Andrija Novakovich en (iets later) Lazaros Lamprou voor die posities op het trainingsveld. Verder kwamen ook nog Alessandro Ciranni en Ahmed el Messaoudi als directe versterkingen voor de basis. De trainers René Eijer / Kevin Hofland begonnen het seizoen dus met een volwaardige selectie.

Als de doelstelling ‘overleven’ is, dan is een negende plek halverwege een prima prestatie en ook een prima uitgangspositie om de klus af te maken in het tweede deel van de competitie (een gelopen koers is het – vijf punten boven de degradatiestreep – natuurlijk niet). In de vijftig voorgaande seizoenen eindigde Fortuna Sittard slechts zevenmaal hoger dan een negende plek in de eredivisie. Als je dan betracht waar Fortuna vandaan komt, dan is dit een fraaie tussenbalans.

Ook het publiek heeft de weg naar de Milaanstraat weer weten te vinden, zoals je in Figuur 1 kunt zien. Voorlopig is het seizoen 2018/2019 het op een na best bezochte seizoen ooit met gemiddeld 8.793 toeschouwers. De regio heeft over zijn hart gestreken en de club – na vijftien magere jaren – toch weer omarmd.

Figuur 1: Toeschouwers bij thuisduels

Wil je Fortuna’s metamorfose pas echt duidelijk in beeld krijgen, dan moet je in het uitvak gaan kijken of beter gezegd tellen. Figuur 2 geeft de gemiddelde aantallen Fortunezen bij uitduels weer sinds we deze data in het seizoen 1999/2000 zijn gaan bijhouden. Vorig seizoen schoot het aantal Fortunezen in het uitvak al omhoog; voorlopig komt daar dit seizoen nog eens 50% bij. Als we de zeventig supporters die de Kuip niet haalden meetellen, waren het er gemiddeld meer dan 500 per duel geweest. Ongelooflijk.

Figuur 2: Fortunezen bij uitduels

De winterstop is niet alleen een moment van reflectie, het levert ook de hectiek van de openende transfermarkt. De afgelopen twee seizoenen was Fortuna zeer actief in de winterperiode. Kijken we naar de eerste helft van de competitie, dan zijn we vooral kwetsbaar geweest rechtsachter in de verdediging. Fortuna hoopte dat Clint Essers en Alessandro Ciranni de overstap van eerste naar eredivisie snel zouden verteren. De praktijk leert dat beide spelers meer tijd nodig hebben. Als er financiële ruimte is om iets te doen, dan lijkt dat de meest urgente positie.

En dan bestaat er natuurlijk nog de kans dat er clubs interesse hebben in onze spelers. Wie weet. Als we de afgelopen twee jaar iets geleerd hebben, dan is het dat Fortuna zijn huiswerk al heeft gedaan en daar dus waarschijnlijk klaar voor zal zijn.

Terug naar de langere termijn. Had je me aan de start van dit seizoen gevraagd te tekenen voor plek negen halverwege het 2018/2019-eredivisieseizoen, dan had ik blind getekend. Had je me een paar seizoenen geleden gevraagd te tekenen voor plek negen halverwege het 2018/2019-eredivisieseizoen, dan had ik je niet alleen voor gek verklaard maar er ook op gewezen dat de club niet eens pen en papier had.

Zoveel progressie heeft de club geboekt. Prettige feestdagen!