De Nederlandse regering heeft besloten dat er geen betaald voetbal gespeeld zal worden voor 1 september 2020. Dat betekent welhaast zeker dat de KNVB een streep zal zetten door het afronden van het lopende seizoen 19/20 (alhoewel de KNVB tot dusverre nooit een deadline heeft genoemd waarop het seizoen afgerond zou moeten zijn).


De KNVB moet zich nu buigen over de sportieve consequenties van het niet-uitspelen van de ere- en eerste divisie, maar eigenlijk kan er maar een logische conclusie zijn: de KNVB verklaart het seizoen 19/20 nietig. Het seizoen 20/21 moet starten in de samenstelling van het seizoen 19/20.

Het meest gehoorde alternatief (de eredivisie groeit naar twintig clubs (de huidige achttien plus Cambuur Leeuwarden en De Graafschap)) is vanwege principiële en pragmatische redenen onwenselijk.

Het eerste principiële argument is dat de KNVB bij promotie van Cambuur Leeuwarden en De Graafschap andere sportieve regels hanteert voor het betaalde voetbal dan voor het amateurvoetbal. Leg dat maar uit aan de amateurploegen die een straatlengte voorsprong hadden in de competitie. Dat valt niet uit te leggen. De arbitragecommissie (of wie daar ook over gaat) van de KNVB kan het druk krijgen.

Het tweede principiële argument is dat van de glijdende schaal. De Graafschap heeft zeven punten voorsprong op de eerste achtervolger. Is dat voldoende? Waar trek je de grens? Is zes punten voldoende? Vijf? RKC Waalwijk telt elf punten achterstand op een veilige plek, dus als De Graafschap promoveert met zeven punten verschil, dan moet RKC toch zeker degraderen met elf punten verschil en een wedstrijd minder te spelen? Daar heeft niemand het over. De KNVB moet zich niet op glad ijs begeven. Dit is vragen om problemen, mocht zich in de toekomst een vergelijkbare situatie voordoen.

Het pragmatische argument. De competitie 20/21 begint dus op zijn vroegst (pas op: geen zekerheid) op 1 september. In het huidige seizoen hadden we voor 1 september al vier duels afgewerkt. Die moeten dus al ingehaald worden, want er komt opnieuw een EK aan in juni. Het is ook niet zeker dat er continu gespeeld kan worden tussen september 2020 en mei 2021. Het zou zomaar kunnen dat covid-19 zijn kop weer opsteekt en het (voetbal)leven platlegt voor korte of langere tijd. Je hebt dus behoorlijk wat flexibiliteit in het speelschema nodig. Het laatste wat je dan nodig hebt in de eredivisie zijn vier exta speelronden vanwege twee extra clubs.

Wie wordt er kampioen? Niemand.

Europese plekken? Op basis van de UEFA coefficiënt.