De afgelopen drie seizoenen leverden een laatste plaats in de eindrangschikking op. Waren dit incidenten of is dit een uitvloeisel van het gevoerde beleid? Sinds een aantal maanden staat Hans Erkens aan het roer en onder zijn leiding zal de weg naar boven (moeten) worden ingezet. Hoe? Dat weet vooralsnog niemand…

Tijdens het gesprek dat een elftal supporters nu ruim een week geleden met Fortuna-baas Hans Erkens heeft gehad werden vragen gesteld aangaande de sportieve prestaties. De opmerking vanuit het kamp van de supporters dat de sportieve prestaties ondermaats zijn, onderschrijft Erkens niet. Sterker nog, als zou worden gewonnen van FC Volendam (1-3 verlies red.) lag Fortuna zelfs vóór op schema.

Dit roept vragen op als we het artikel uit de Voetbal International van 13 september ernaast leggen. Hierin geeft Erkens namelijk aan dat het streven is om elke periode zes punten te behalen. Hiermee zal de competitie worden afgesloten met 34 tot 36 punten.

Fortuna is inmiddels aan de tweede periode begonnen. De eerste periode verliep niet naar wens. Er werden slechts vier punten behaald. De twee punten die niet werden behaald, schuiven dus door. Dat wil dus zeggen dat, indien we gemiddeld aan elke wedstrijd een punt willen overhouden, we inmiddels op negen punten zouden moeten staan. De vijf punten die Fortuna al had plus de mogelijk drie punten die het duel met FC Volendam zou opleveren maakt samen acht.

Vanuit de supporters wordt de opmerking gemaakt dat de 12e plaats in de eindrangschikking is beloofd. Los van het feit dat zulke beloftes nooit ergens op gebaseerd zijn, haakt Erkens hierop in door een zijstap te maken naar de begroting. Volgens Erkens beschikt Fortuna over de 13e begroting van de Jupiler League. Als men dit vertaalt naar het bedrijfsleven (met bedrijfsleven bedoelt Erkens onder andere de Limburgse Assurantie Groep, een bedrijf waar hij zeven jaar werkzaam is geweest), zoals Erkens erg graag doet, is het helemaal niet erg en zelfs acceptabel als een afwijking van 10% van de doelstelling wordt behaald. 10% van 13 is 1,3. Als we dit gemakshalve ten gunste van Erkens vaststellen op 2, zou Fortuna uitkomen tussen de 11e en 15e plaats. Echter, met 34 tot 36 punten kom je, gerelateerd aan de eindrangschikking van verleden jaar uit op een 18e plaats. Erkens pareert dit door te stellen dat ook dan niks aan de hand is, omdat er een score wordt behaald van 100% méér punten. Geen reden dus om te klagen over de huidige sportieve prestaties.

Natuurlijk, de opmerkingen van Erkens snijden zeker hout, maar in combinatie met elkaar zit er toch een lastig te verklaren discrepantie tussen beide stellingen. In een laatste poging om hetgeen krom is recht te praten geeft hij aan dat het absoluut mogelijk is dat we dit jaar niet veel hoger zullen eindigen. Sterker nog, met het huidige spel zit dat er zelfs heel dik in! Maar goed, dat moet dan maar.

Niet getreurd overigens, want het is de bedoeling de seizoenen erna telkenmale vijf à zes plaatsen te stijgen. Er wordt op geen enkele wijze verduidelijkt op welke manier dit dan zou moeten gaan gebeuren. Deze uitspraak relaterend aan het huidige sportieve beleid moeten we vrezen voor het ergste.

Bij Erkens’ aantreden wordt duidelijk dat de dagen van Fred van Barneveld als sportief verantwoordelijke zijn geteld. Vrij snel wordt zijn portefeuille overgenomen door de huidige trainer Frans Körver (die daarmee een dubbelfunctie bekleedt). Sindsdien zijn er 17 testspelers langsgekomen. Vergeef het ons indien we er een aantal testspelers naast zitten. Sommige testspelers voldeden totaal niet, anderen weer wel en kregen een contract. Wellicht het meest schrijnend was de testperiode van de Portugese hakbijl Carlos Márquez. In een periode dat Fortuna nadrukkelijk op zoek is naar een centrale verdediger (Daniël Voigt was samen met Márquez op proef) en een spits mag Márquez, nota bene een middenvelder, zijn opwachting maken. Vooraf is eigenlijk al duidelijk dat een contract er niet inzit. Márquez is ‘Categorie Pavlicic’ en wordt uiteindelijk doorgestuurd. Gesol met spelers, wanhopig op zoek naar een contract, het kan blijkbaar allemaal.

Ons lijkt dat het te doen gebruikelijk is dat een club bij het begin van de competitie haar huiswerk gedaan heeft. Dat niet altijd de juiste spelers voorafgaande aan een seizoen beschikbaar zijn, waardoor er tussentijds wordt versterkt is begrijpelijk. Dat een club als Fortuna goed moet letten op de uitgaven is ook begrijpelijk. Maar, als een club de 13e begroting heeft in haar reeks, hoe erg is het dan gesteld met de clubs met begroting 14 tot en met 20? Voeren die clubs eveneens een dergelijk ‘beleid’?

Het heeft er alle schijn van dat met het aan de kant zetten van Fred van Barneveld ook het scoutingapparaat de prullenmand is gevlogen. En hoe kun je je staande houden als je niet weet wat voor spelers je moet gaan halen? Tsja, dan zit er niet veel anders op dan te leven bij de gratie van een aantal spelersmakelaars. De spelers die zij aanbieden worden natuurlijk ook niet zomaar aangeboden. Dat zijn doorgaans spelers die elders buiten de boot vallen. Als deze spelers dan de ruggengraat van een elftal moeten gaan vormen is het einde zoek. Dan zijn de huidige prestaties misschien helemaal niet zo verbazingwekkend.

Soit, als de prestaties tegenvallen, terwijl er wel een verdedigbaar beleid wordt gevoerd is er niks aan de hand. Als tegenvallende sportieve prestaties een uitvloeisel zijn van (slecht of geen) beleid des te meer. We zijn dan ook vreselijk benieuwd welke van deze twee versies van toepassing is op het huidige Fortuna. Binnenkort organiseert de club een informatie-avond voor supporters. Hopelijk zal Erkens dan klare wijn schenken. Het eerste agendapunt is in ieder geval bekend…

FO