Tijdens een loodzware week maakt Fortuna Sittard de balans op en stelt vast dat het tweeluik tegen deelnemers aan Europees voetbal één punt heeft opgeleverd. En daarover mag het niet ontevreden zijn. Wedstrijden tegen Ajax kunnen beter administratief worden afgehandeld en in het GelreDome nemen we doorgaans ook niet veel punten. Na een droomstart houdt Fortuna knap stand, incasseert weliswaar een tegentreffer, maar sluit de week goed af en kan met vertrouwen toewerken naar weken waarin het ‘haalbare’ tegenstanders gaat ontmoeten…


25 september 2021

Fortuna knokt zich naar punt

Vitesse 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 2. Seuntjens 0-1, 49. Baden Frederiksen 1-1.
Opstelling: Van Osch; Duarte, Angha, Pinto (89. Lonwijk), Janssen, Cox; Tekie (74. Noslin), Rienstra, Baghdadi (61. Musaba); Seuntjens, Sambou (74. Lake).
Toeschouwers: 11.631.
Scheidsrechter: Oostrom.
Geel (Fortuna): Janssen, Duarte, Sambou
Rood (Fortuna): –

‘Na twee wedstrijden hebben we al méér punten dan afgelopen seizoen na 10’. Een veelgehoorde opmerking. Maar nu, na vijf wedstrijden, staan we nog altijd op vier punten. Dat zijn er te weinig, waardoor Fortuna in de onderste regionen van de ranglijst bivakkeert. Voor de mensen die denken dat Fortuna zich wel even in de middenmoot voetbalt, valt dat vies tegen.

Maar niet alleen op het veld valt het tegen. Ook het buscomité heeft dit seizoen al heel wat watertjes doorzwommen. Maar laten we vooral eerst ons eigen straatje schoonvegen. Want terwijl trainer Sjors Ultee zich moet behelpen met een smalle selectie, geldt dat voor Fortuna Online net zo. Het is niet uit luxe geboren dat het vierde verslag op rij een andere schrijver kent. Verslagen die niet alleen lof oogsten.

De druk is dermate groot dat zelfs ons kopstuk is ingevlogen om orde op zaken te komen stellen op de Fortuna Online burelen. Zijn ‘Leidinggeven op Afstand’ piept en kraakt en het valt niet uit te sluiten dat hij dit seizoen een keer zelf de pen ter hand neemt.

Het verslag van de thuiswedstrijd tegen Ajax (0-5 verlies) was al een ferme stap in de goede richting en aan mij om voor een passend vervolg te zorgen. We moeten dus ook niet te melodramatisch doen. Ondanks de aanzwellende kritiek ben ik ervan overtuigd dat elk redactielid hierin zijn eigen persoonlijke afweging maakt en blijft zitten waar hij zit.

De middag begint als we om 14.15 uur beginnen aan een odyssee die mooi weerspiegelt wat de gemeente Sittard-Geleen de mensen te bieden heeft. Als we arriveren aan de voorzijde van het Fortuna Stadion merken we dat we aan de vroege kant zijn. Een handjevol fans maakt zich klaar voor een reis naar de Rijnoever.

Deze week geen dubbeldeks bus, maar een reguliere touringcar. Niet regulier is de muziek (i.c. het geluid) aan boord, want waar we zelf denken muzikale twisten de kop in te kunnen drukken door zelf een muziekinstallatie aan te schaffen worden we flink op ons nummer gezet door Youri. Nadat we afgelopen week in de bus kennismaakten met een ‘Huisje op Wielen’, ontmoeten we vanmiddag een ‘Beatbox op Wielen’.

Het reusachtige ding wordt opgesteld in het gangpad en blaast iedereen omver. Dat is ook de buschauffeuse niet ontgaan. Kordaat stapt ze het gangpad in en verordonneert Joeri een tandje terug te schakelen.

Als we knooppunt Het Vonderen passeren en de muzieklijst aankomt bij de Dire Straits vraagt diezelfde buschauffeuse voor extra volume. Tot zover de ondoorgrondelijke wegen van busbestuurders.

Via het meest noordelijke puntje van Limburg rijden we de provincie Gelderland binnen en als we Nijmegen achter ons hebben gelaten koersen we af richting GelreDome. Maar het is nog niet eens 17.30 uur, terwijl de aftrap voor 18.45 uur staat geprogrammeerd. En wat doe je dan? Dan ga je gewoon wat door Arnhem rijden! Tot zover de ondoorgrondelijke wegen van busbestuurders? Mooi niet!

Want ineens verlaten we de autosnelweg bij Heteren, slaan linksaf (rechtsaf kan ook, maar dat doet verder niets af aan het verhaal) en krijgen een rondleiding in een karakterloze Vinex locatie. Via de Batavierenweg komen we uit bij een rotonde en nemen de Metamorfose-allée. Na het passeren van de River International School of Arnhem is het spel uit. We doen een U-turn bij de eerstvolgende rotonde en rijden terug naar de A325. Zes minuten later rijden we de parking op van het bouwwerk dat is ontsproten uit de geest van ‘De Geniale Luchtfietser’ en tevens ‘Gouden Vitessenaar’.

Volledig in de geest van Karel Aalbers heeft de club ook iets geniaals bedacht: een uitvak dat zich buiten het uitvak bevindt. Sinds gisteren ligt het gros van de COVID-19 beperkingen bij het grof vuil, waardoor iedereen opgehokt in een kleine ruimte mag vertoeven. Vandaag de ultieme test. Volgens het RIVM dien ik rekening te houden met een incubatietijd van 2-14 dagen (met een gemiddelde van 5-6 dagen), dus uiterlijk tijdens het interlandweekeinde van 9-10 oktober weet ik meer.


We lopen het uitvak in… en weer uit…

Doordat we buiten het uitvak plaatsnemen en slechts door middel van een plastic afzetlint gescheiden zijn van Vitesse-fans, mogen we van geluk spreken dat we op de Noord-Tribune zitten en niet aan de overkant. Want daar is het niet pluis.

Daar wordt namelijk ‘gescholden met ziektes en in toenemende mate openlijk gerookt en geblowd. Er worden racistische uitingen in allerlei bewoordingen gedaan, er wordt uitgescholden, je komt er bierdouches tegen en je kunt er slechts met kleren stinkend van de rook slechts een deel van de wedstrijd zien omdat je continu moet opletten wat clubdebielen nu weer aan het doen zijn.’ We zuigen het niet uit onze duim, maar lazen er afgelopen week over in ‘De Gelderlander’.

Maar goed, we richten ons vanavond voornamelijk op Fortuna. Als we kijken naar Ultee’s basisopstelling zien we dat hij heeft moeten puzzelen. Doordat Mickaël Tirpan afgelopen dinsdag vroegtijdig naar de kant moest, moet Ultee noodgedwongen schuiven in zijn defensie. Rechtsback van dienst van vanavond is Martin Angha. Zijn dubbelpartner in het centrum krijgt een nieuwe collega, namelijk Ivo Pinto. George Cox verdedigt de linker flank.


De mannen van Sjors Ultee warmen zich geconcentreerd op

Op het middenveld spelen gewoontegetrouw Tesfaldet Tekie en Ben Rienstra. Zij worden geflankeerd door Deroy Duarte en Samy Baghdadi. Baghdadi neemt de plek in van Emil Hansson, die de afgelopen periode net zo onder een vergrootglas lag als Fortuna Online.

Diepe spits is wederom Bassala Sambou. Hij is de kapstok waaraan Fortuna’s spel wordt opgehangen en om hem heen zwerft Mats Seuntjens.

Maar als Ingmar Oostrom (de nummer vijf van ‘De Scheids‘) om 18.45 uur voor het begin van de wedstrijd fluit, zien we dat Ivo Pinto als ‘sweeper’ speelt. Deroy Duarte wordt weer eens misbruikt en speelt, net als tegen Ajax, als een verkapte rechtsback. De enige reden waarom we dat kunnen zien, is omdat Yanick van Osch aan de kant van het uitvak zijn doel verdedigt. De Zuid Tribune maakt haar reputatie volledig waar en steekt vuurwerk af, het zicht tot 0 reducerend.

Wantoestanden aangekondigd op de Zuid-Tribune: ready to misbehave

Na het wedstrijdbegin trekt Fortuna meteen naar voren dwingt via Samy Baghdadi een hoekschop af. Terwijl iedereen samentroept bij de eerste paal merkt Mats Seuntjens dat er een gat gaapt aan die andere paal. Maar het zien is één, de bal in doel trappen is twee, maar dat lukt Seuntjens wonderbaarlijk. Nog geen twee minuten gespeeld en Fortuna neemt al meteen een voorsprong!


Het uitvak zet zijn voet naast die van de Zuid-Tribune!

Daar heeft doelman Markus Schubert en eigenlijk heel Vitesse niet op gerekend. En ik evenmin. De voorsprong geeft Fortuna het steuntje in de rug dat de ploeg zo nodig heeft na het kansloze verlies midweeks tegen Ajax.

Dat de voorsprong iets verandert aan het verwachte wedstrijdbeeld, nou nee. Vitesse zet voortdurend aan en Fortuna probeert keer op keer de aanvalsgolven te breken. Dat is niet makkelijk, maar vooralsnog geeft de versterkte verdediging geen krimp.


Ivo Pinto: Solid as a Rock!

Na een minuut of vijf krijgt doelman Yanick van Osch een eerste schot te verwerken als Gnantin Yann Gboho van afstand probeert de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Maar vooralsnog is er niks aan de hand!


Ook in de winkel van Roel Janssen is het vanavond ‘Opruiming’

Na een kleine tien minuten wordt halverwege het middenveld Tesfaldet Tekie aangespeeld. De middenvelder die nog niet zijn niveau van afgelopen seizoen heeft gehaald zet met één beweging twee Vitessenaren in de wind en zet de bal goed voor. Mats Seuntjens heeft perfect gevoel voor de plek waar de bal zal komen en trapt zijn tweede bal in doel. Maar Seuntjens staat ook buitenspel, waardoor zijn doelpunt wordt geannuleerd.

Is de koek op? Nee hoor! Want nu wordt Samy Baghdadi fraai vrijgespeeld. De Fransman schrikt van de kans, want omdat hij de bal van zijn voet laat springen geeft hij doelman Schubert de kans uit doel te komen en de bal van zijn voet te plukken.


Samy Baghdadi hangt in de lucht

Ondertussen is de wedstrijd een kwartier onderweg als Vitesse steeds meer baas is over Fortuna’s aanvallers. Het sluit Fortuna op eigen helft op en probeert zich een weg door de hechte defensie te combineren. Slot op de deur is Ivo Pinto, maar de Portugees is nog niet helemaal bij de les en staat onnodig enkele corners toe. Corners zijn altijd gevaarlijk, maar deze keer kopt Bassala Sambou de bal goed weg.

Ook is het opletten voor Riechedly Bazoer. Eigenlijk past hij alleen in een café-elftal, want hij is wars van enige tactische discipline. Het gevolg is dat hij overal en nergens loopt, maar daardoor wel een constante bedreiging vormt voor Van Osch.


Tesfaldet Tekie probeert Riechedly Bazoer te bedwingen

Na een kleine 20 minuten is hij iedereen te snel af, maar door die snelheid trapt hij wild naast. En daarmee is tevens het spelbeeld van de openingsfase verklaard. Vitesse combineert, Fortuna probeert een voet tussen de deur te krijgen. Dat gaat de Sittardenaren goed af, want tot in het strafschopgebied komt Vitesse niet en afstandsschoten missen hun doel.


George Cox zit Elazer Dasa dicht op de huid

Het a-typische uitvak begint ondertussen zijn vruchten af te werpen. Doordat het vak door de thuisclub vrij klein is gemaakt, bevordert dat de eensgezindheid die ook de spelers op het veld uitstralen. Daardoor wekken we de indruk dat we de enige zijn die de nog niet eens halfvolle GelreDome van geluid voorzien.


Klein aber fein

Pas na een dik half uur komt Fortuna in de problemen als Martin Angha zich op een diepe bal van Matúš Bero verkijkt. De top van zijn tenen is net te kort om de bal weg te tikken, waardoor Nikolai Baden Frederiksen in positie komt om de bal op doel te trappen. Maar Yanick van Osch speelt ook vanavond weer een puike partij en maakt de hoek dusdanig klein dat Baden Frederiksen niets met de kans kan doen.


Yanick van Osch last even een rustmoment in

Daarmee is het verhaal van de eerste helft wel verteld. Fortuna heeft één geldig doelpunt gemaakt, is zeker in de beginfase gevaarlijk geweest, maar heeft voor de rest de rangen gesloten gehouden. Met andere woorden: we zijn 45 minuten dichterbij een mooi resultaat gekomen.

Tijdens de rust vallen ongetwijfeld harde woorden in de Arnhemmer kleedkamer, want trainer Thomas Letsch brengt met Oussama Darfalou en Ikoma Lois Openda twee nieuwe aanvallers die Fortuna ongetwijfeld nóg meer werk zullen opleveren.


Verbeten blik bij Ivo Pinto: às armas, às armas!

En ja hoor, Vitesse start furieus aan het tweede bedrijf. Meteen na rust moet Van Osch een schot van Maximilian Wittek wegboksen. Maar Vitesse gaat door. Aan de linkerzijde komt Bazoer in balbezit en zoekt de voorzet. Samy Baghdadi heeft dat nog niet in de gaten en laat Bazoer de voorzet trappen die door Nikolai Baden Frederiksen wordt geschampt en pardoes in doel valt: 1-1.

Baghdadi weet tijdens het duel met RKC nog te scoren (en had dat vaker moeten doen inmiddels), maar laat zich nog te vaak aftroeven en is nog niet gewend aan het niveau van de Eredivisie. Natuurlijk niet gek, aangezien pakweg Stade de Grangettes van Groupement Football Albanais Rumilly-Vallières natuurlijk heel wat anders is dan Vitesse’s GelreDome.


Ook Bassala Sambou heeft moeite met het niveau van de Eredivisie

Rond het uur begint Vitesse flink aan te dringen. Schoten van Sondre Buskerud Tronstad en Danilho Doekhi leveren bijna een Arnhems doelpunt op, maar door secuur verdedigen en koelbloedig optreden van Van Osch blijft het 1-1. Ook een schot van Darfalou wordt door onze doelman vakkundig geneutraliseerd.


Ook de ingevallen Richie Musaba bikkelt vrolijk mee

Ondertussen krijgt Fortuna weer wat meer grip op het duel en komt er zo nu en dan goed uit. Scheidsrechter Oostrom heeft wel al enkele gele kaarten uitgedeeld, maar dat belet Roel Janssen niet om een bal keihard voor de voeten van Bazoer weg te maaien.

Dat schiet bij Bazoer in het verkeerde keelgat en neemt de blessure die Janssen aan het duel overhoudt niet serieus. Twee seizoenen geleden ging Bazoer al eens op Mark Diemers staan, vanavond vindt hij het nodig om Janssen op te tillen en tegen het gras te gooien. Hij kan er zelf wel om lachen, maar het is misschien ook wel de reden dat hij nog bij Vitesse speelt.


Bassala Sambou scoort altijd een dikke voldoende voor ijver

In het uitvak wordt nog een keer alles op alles gezet, net zoals Fortuna dat in het veld doet. De laatste tien minuten van de officiële speeltijd zijn ingegaan, terwijl er natuurlijk ook nog een karrevracht aan blessuretijd bij gaat komen. Door alle wissels en blessuregevallen komen we daar niet onderuit.


Ultieme concentratie, in beeld en achter de camera!

Het hele stadion veert op als een kopbal de paal raakt, maar niet de doelpaal, maar de paal waaraan het doelnet is opgehangen. De kopbal die Darfalou in de slotfase krijgt is daarentegen veel gevaarlijker. Hij heeft de hoek voor het uitkiezen, maar kopt recht in de handen van Van Osch.

Tijdens de blessuretijd komt Fortuna er nog een aantal keren gevaarlijk uit, maar nu staat doelman Markus Schubert wel paraat. Invaller Toshio Lake had met het hoofd richting bal kunnen gaan, maar de vraag is wat dat had opgeleverd, buiten een hoofdblessure.


De bal was net wat te scherp voor Toshio Lake

Er komt nog één kans aan als Deroy Duarte een mooie voorzet mag trappen. De bal is perfect, maar tevens doorzien door de doelman. Die overtuigt minder dan Yanick van Osch, maar lost dit goed op.


Deroy Duarte is een echte versterking gebleken

Na afloop van het duel druipen de Vitessenaren af richting kleedkamer terwijl de Fortuna-selectie zich opmaakt voor een luid applaus bij het uitvak. Het was vanavond niet mooi, maar wel degelijk en zo neemt Fortuna een oververdiend punt mee naar huis!


Nog nooit verloren in de nieuwe blauwe uitshirts!

Nadat ook de Fortuna-spelers het kleedlokaal hebben opgezocht, voegen de supporters zich richting bus en auto. Maar dat gaat voorlopig niet omdat de toegangspoorten nog dicht zijn. Maar geen nood, die tijd wordt opgevuld door de longen uit ons lijf te zingen op de promenade.

Na enige tijd gaan de poorten open en vertrekt iedereen naar buiten. Dat gaat veel minder tumultueus dan in maart 1999, toen Regillio Simons namens Fortuna het dak van het GelreDome opentrapte. Dat is zelfs zó lang geleden dat Fortuna Online destijds iets was waarmee Riccardo in zijn hoofd rondliep, maar nog niet veel verder was gekomen dan dat.

Terug in de ‘Dancing op Wielen’ gaat het Op Volle Toeren richting autosnelweg. Links en rechts wordt er nog vriendelijk naar ons gezwaaid, maar niet iets om je druk over te maken.

Halverwege de terugreis wordt nog kort gestopt om stoom in te ademen of juist af te blazen. Omdat de wedstrijd werd afgetrapt op 18.45 uur zijn we mooi op tijd terug in Sittard-Geleen. Snel in de auto, want als je heden ten dage nog iets wilt eten, dan moet je voor 00.00 uur je benen onder tafel hebben gestoken.

Guido heeft een goed plan, maar wordt gedwarsboomd door een onbewust onbekwame kok. Optie II levert ook niet veel op, waardoor we veroordeeld zijn tot de thuiskeuken. Na het bekijken van interviews, de samenvatting en het bijwerken van sociale media is het tijd om te gaan slapen. Het punt steekt ik onder mijn kussen. Benieuwd of het er morgenvroeg nog ligt.

COYS,

Michel Hennen