Na vier nederlagen op rij en na een dramatische vertoning tegen FC Zwolle gooit Roger Reijners het roer eindelijk om. Fortuna speelt tegen FC Volendam met twee diepe spitsen én met de bedoeling oorlog te maken in het strafschopgebied van de tegenstander. De nieuwe tactiek pakt goed uit: met veel strijdlust sleept de ploeg een broodnodige 3-2 overwinning uit het vuur.

2 Oktober 2009

Andere speelwijze resulteert in overwinning

Fortuna Sittard 3 FC Volendam 2
Doelpuntenmakers: 11. Van Dijk 0-1; 33. Nijs 1-1; 41. Van Zaanen 1-2; 63. Di Lallo 2-2; 78. Traore 3-2.
Opstelling: Wintjens, Geenen (65. Ocal), Grabovac, Nys, Vanek, Voorn (83. Verdonck), Simone, Van den Ouweland, Di Lallo, Traore, Voss (80. Rychlik).
Toeschouwers: 3.165
Scheidsrechter: Cairo
Geel (Fortuna): Di Lallo, Traore
Rood (Fortuna): –

Op het einde van de eerste periode kan Fortuna een weinig bevredigende balans overleggen: negen gespeeld, een gewonnen, twee gelijk, zes verloren en een negentiende plaats op de ranglijst. De tactiek van de trainer, die er kortweg op neer komt dat er voor het eigen strafschopgebied een verdedigingsmuur van twee lagen wordt opgebouwd, heeft duidelijk niet het gewenste resultaat gehad. Dat resultaat was namelijk geweest: 9 0 9 0 9 0-0.

Gelukkig heeft de absolute wanprestatie tegen FC Zwolle ook Roger Reijners de schellen van de ogen laten vallen. Fortuna is niet in staat vanuit een zeer verdedigende speelwijze snel om te schakelen naar de aanval en bovendien missen onze spelers de kwaliteiten om een ondoordringbare muur op te bouwen, zodat de tegenstander altijd wel een paar onmisbare kansen krijgt. Vanavond tegen FC Volendam kiest Reijners voor een aanvallender speelwijze met twee diepe spitsen en met een verdediging die verder van het eigen doel af speelt.

De nieuwe tactiek heeft ook gevolgen voor de opstelling. Rick Geenen krijgt weer het vertrouwen als rechtsback, zodat Angelo Simone zijn vertrouwde stek op het middenveld weer inneemt. Bovendien mag Paul Voss zijn debuut in de basis maken. De lange spits moet er voor zorgen dat Demba Traore tijdens de wedstrijd wat vaker een medespeler in zijn nabijheid ziet. Taner Taktak en Marcus Rychlik verhuizen naar de bank. De opstelling is als volgt: Wintjens op doel; Geenen, Grabovac, Nys en Vanek in de verdediging; Simone, Di Lallo, Voorn en Van den Ouweland op het middenveld; Voss en Traore voorin.

Nieuwe tactiek of niet, de beginfase wordt net als in de voorgaande wedstrijden gedomineerd door de tegenstander. De aanvallende intenties van Fortuna zijn weliswaar duidelijk zichtbaar, maar leiden pas na negentien minuten tot een eerste serieuze doelpoging, wanneer Ramon Voorn naast schiet.

Angelo demonstreert zijn verfijnde koptechniek

Daarnaast heeft de nieuwe tactiek ook tot gevolg dat er behoorlijk wat ruimte achter onze backs en tussen ons middenveld en onze centrale verdedigers ligt. En die ruimte weet FC Volendam dankzij Paul de Lange en Dominique van Dijk goed te vinden. Na elf minuten krijgen de wijdbroeken een gemakkelijk gegeven vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Scheidsrechter Cairo zet onze muur op elf meter afstand, Van Dijk schiet de bal langs de muur, Wintjens komt te laat om redding te brengen: 0-1.

De achterstand is niet onterecht, want Fortuna loopt het eerste kwartier regelmatig achter de feiten aan. Langzamerhand krijgen we echter meer grip op de wedstrijd. Onze aanvallers en de aanvallende middenvelders Van den Ouweland en Di Lallo storen de opbouw van de tegenstander consequent en vroeg en dat leidt tot de nodige slordigheden en veel balverlies bij Volendam.

Di Lallo gaat als een mes door de boter

In de 23ste minuut gaat Demba Traore de fout in wanneer zijn tackle niet op de bal, maar op het been van Mathieu Boots eindigt. Traore ziet terecht geel, maar dat zal voor Boots, die na vier minuten blessurebehandeling per brancard het veld verlaat, een schrale troost zijn.

Traore krijgt geel na een tackle met fatale gevolgen

De lange ballen richting het duo Voss-Traore zorgen daarna steeds voor onzekerheid in de achterhoede van Volendam, dat zich geen raad weet met onze opportunistische speelwijze. In de 33ste minuut zorgen onze mee opgekomen verdedigers Grabovac en Nys voor de gelijkmaker. Grabovac wint het luchtduel in het Volendamse strafschopgebied, Nys krijgt de bal voor zijn voeten en schiet vanaf een meter of zes binnen: 1-1.

Nys is de gevierde man

Die stand staat echter niet lang op het bord. Negen minuten later weet Volendam op de counter perfect de gaten in onze verdediging te vinden. Ongehinderd door onze middenvelders mag Dominique van Dijk een perfecte steekpass geven op Rowin van Zaanen, die uit de rug van directe tegenstander Rick Geenen wegloopt. Onze verdedigers vermoeden buitenspel, maar daar lijkt mij geen sprake van. Van Zaanen schiet onhoudbaar voor Wintjens de 1-2 binnen.

In de blessuretijd krijgt Fortuna de kans op de gelijkmaker. Traore kopt de bal bij de tweede paal tegen een Volendamse hand aan, Voss is als eerste bij de rebound, maar lijkt gevloerd te worden door een tegenstander. Scheidsrechter Cairo ziet in beide verdedigingsacties echter geen overtreding en laat tot woede van alles en iedereen doorspelen. De Volendamse tegenaanval levert een zeer grote kans op voor Melvin Platje, maar die schiet hoog over. We gaan rusten met 1-2 en met een fluitconcert voor de scheidsrechter, die ook nog een vrachtlading kritiek van Sjra Philippen en andere Fortunezen over zich heen krijgt.

De stoom komt Angelo uit de oren

In de tweede helft gooit Fortuna er opnieuw de beuk in. De lange bal naar Traore en Voss blijft een efficiënt middel om de tegenstander onder druk te zetten. Traore heeft het in de tweede helft op de heupen: hij wint vrijwel ieder duel en is vervolgens zeer moeilijk van de bal te zetten. We dicteren het spel, maar grote kansen levert dat nog niet op.

Grabovac stookt onrust in de Volendamse achterhoede

Totdat Angelo Simone in de 53ste minuut in een vlaag van inspiratie aan een rush begint. Hij komt op rechts het strafschopgebied binnen, wilt voorzetten en schiet de bal tegen de hand van Dominique van Dijk. Dat lijkt aangeschoten hands, maar scheidsrechter Cairo geeft tot ons geluk een strafschop.

Simone op weg naar balverlies

Ramon Voorn mag het vonnis voltrekken, maar schiet te zacht in. Keeper Zwarthoed kan redding brengen. De corner die volgt, resulteert opnieuw in een schot van Voorn. Zwarthoed keert opnieuw en grijpt vervolgens naar zijn hoofd. Er blijkt een aansteker gegooid te zijn.

De Volendam-spelers verwachten nog meer cadeautjes van Noord

De verdedigers van Volendam verzoeken de aanhang op Noord om nog wat meer spullen op het veld te gooien en worden op hun wenken bediend. De rust keert echter snel weer en Theo Zwarthoed blijkt geen blijvend letsel te hebben opgelopen, zodat hij het spel kan hervatten na een scheidsrechtersbal.Negen minuten later krijgt Fortuna een herkansing vanaf de penaltystip. Op een ongevaarlijke plaats in het strafschopgebied draait Traore weg van tegenstander Henny Schilder. Die steekt zijn been uit. Scheidsrechter Cairo staat er met zijn neus bovenop en fluit terecht voor strafschop. Deze keer mag Anthony di Lallo het proberen. Die faalt niet en trekt de stand gelijk: 2-2.

Intussen domineert Fortuna de wedstrijd volledig. Op links heeft Nico Vanek geen kind meer aan Melvin Platje, op rechts houden Rick Geenen en later zijn vervanger Abdülkarim Öcal Van Zaanen uit de wedstrijd. Bovendien lijkt het bobijntje bij Dominique van Dijk zo’n beetje op.

Vanek geeft Tuyp geen millimeter

Echt grote kansen krijgt Fortuna overigens ook niet. Di Lallo is na een goede loopactie net te laat om de 3-2 binnen te tikken, een schot van Van den Ouweland mist nauwkeurigheid. Maar in de 77ste minuut komt de Volendam-verdediging ons te hulp. Een diepe bal van Angelo Simone belandt tussen verdediger Schilder en doelman Zwarthoed. Beide spelers aarzelen even wie de bal zal ruimen. Demba Traore is alert en profiteert optimaal. Hij glipt langs Schilder en schuift de bal langs Zwarthoed in het lege doel: 3-2.

Deze keer is Demba de gevierde man

Het laatste kwartier van de wedstrijd laat Fortuna zich iets verder terugzakken en probeert het op de counter gevaarlijk te zijn. Marcus Rychlik komt de moegestreden Paul Voss vervangen. De lange spits mag terugkijken op een redelijk debuut. Hij is zeker niet de snelste en balvaardigste speler van de Jupiler League, maar heeft wel een goed gevoel voor positie en de nodige fysieke kracht. Alleen al zijn aanwezigheid zorgt er bovendien voor dat Traore de ruimte krijgt die hij nodig heeft. Na Voss ruimt ook Ramon Voorn nog geblesseerd het veld, wat de weg vrijmaakt voor het debuut van Sven Verdonck, die kennelijk toch al fit genoeg is om tien minuten te spelen. Verdonck maakt centraal achterin zijn opwachting, Nijs schuift door naar de positie van Voorn.

Fortuna speelt de wedstrijd zonder problemen uit. Wanneer Melvin Platje in de blessuretijd voor de zoveelste keer ver naast schiet, vindt scheidsrechter Cairo het voldoende. De tweede overwinning van het seizoen is binnen.

Zarko is blij, Voorn in dubio vanwege gemiste penalty

Niet helemaal toevallig speelde Fortuna ook bij de andere overwinning vanaf het begin met de intentie om te winnen en niet met het doel om niet te verliezen. Fortuna zal met deze speelwijze zeker tegen flinke nederlagen aanlopen, maar dat wordt voldoende gecompenseerd doordat de ploeg in ieder geval de kans krijgt om voor de overwinning te spelen.