Met hangen en wurgen bereikt Fortuna de volgende ronde van de bekercompetitie. Dianessy blijkt met zijn eerste doelpunt van het seizoen uiteindelijk de match winner waardoor hoofdklasser VV Noordwijk met 0-1 wordt verslagen. Of de zege helemaal verdiend is, daar kraait geen haan meer na. Clubs als De Graafschap en FC Dordrecht zouden vanavond waarschijnlijk graag met ons willen ruilen.

19 september 2017

Fortuna met hakken over de sloot naar volgende ronde

VV Noordwijk 0 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 69. Dianessy 0-1.
Opstelling: Özer; Braun, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Saddiki, Dianessy, Smeets; Vidigal (63. Semedo), Stokkers, Askovski.
Toeschouwers: 761.
Scheidsrechter: dhr. Ruperti.
Geel (Fortuna): Braun, Dianessy.
Rood (Fortuna): Smeets.

Fortuna en de bekercompetitie, het is inmiddels al lang geen gelukkige combinatie meer. Na het bereiken van de finale in 1999 werd nog slechts één keer overwinterd. Vaak eindigde de reeks al vroeg in het seizoen in een deceptie door een nederlaag tegen clubs als Rijnsburgse Boys, Hollandia, Spakenburg of Achilles. In de laatste acht edities werd slechts één keer de tweede ronde bereikt. Dus om nu te zeggen dat we even na half vijf met heel veel vertrouwen in de auto stappen… niet bepaald.

Ondanks het feit dat we in spitstijd half Nederland doorkruisen, verloopt de reis zonder langdurig oponthoud waardoor we rond de klok van kwart over zeven onze auto aan de Duinwetering parkeren. Na het betreden van het gelijknamige sportcomplex, betalen we een pittige €10 voor een onoverdekte staanplaats. Met meerdere sporthallen, een enorme kantine, een business ruimte en tig kleedlokalen staan we in een complex waar menig BVO jaloers op zal zijn. Enige minpuntje is het kunstgrasveld, maar bij een amateurclub vind ik dat nog wel te billijken. Zeker als je bedenkt dat VV Noordwijk ruim duizend leden telt. Als we in het programmaboekje (goed dat dat er is!) een naamsvermelding en citaat van onze website aantreffen, vinden we dat stiekem toch wel mooi.

Het voetbal in de Bollenstreek leeft

Maar goed, we zijn hier natuurlijk niet alleen om Noordwijk een veer in haar achterste te steken en ons eigen ego te strelen, maar toch vooral voor de wedstrijd. Tijdens de warming up zien we dat Sunday Oliseh twee wisselingen aan heeft gebracht in het elftal dat afgelopen vrijdag FC Volendam met 1-0 versloeg. Miguel Santos wordt rust gegund, waardoor keeper Aykut Özer zijn debuut maakt. Op de rechterflank vervangt André Vidigal Lisandro Semedo. Aan de zijde van VV Noordwijk herkennen we alleen Denzel James, die in de winterstop van het seizoen 2014-2015 even op proef was in Sittard.

Om kwart voor acht blaast scheidsrechter Ruperti voor het eerst op zijn fluitje en mag Fortuna gaan proberen om Noordwijk, net als in 1999, uit de beker te gaan knikkeren.

Captain Perr is er klaar voor

De eerste signalen dat dat ook gaat lukken, zijn niet positief. In de tweede minuut verslikt Perr Schuurs zich op de achterlijn in zijn tegenstander. Gelukkig besluit die zijn actie met een schot in het zijnet. Zeven minuten later noteren we al de tweede kans voor de ploeg uit de Bollenstreek. Een verre inworp wordt doorgekopt, waarna Tjeerd Westdijk zijn geluk beproeft met een omhaal. Die eindigt enkele meters naast het doel van Özer, maar vroeg in de wedstrijd is al duidelijk dat het weer geen gemakkelijke opgave gaat worden om donderdagavond in een balletje terecht te komen.

Nadat Fortuna via een kopbal van Wessel Dammers voor het eerst van zich heeft laten horen, is het al snel weer de beurt aan Noordwijk. De aalvlugge James snelt op links langs Christopher Braun en trekt de bal scherp voor. Bij de tweede paal wordt deze ingeschoten, maar ook gepareerd door de benen van Özer. Fortuna heeft duidelijk moeite met de gemotiveerde en felle tegenstander en komt niet aan voetballen toe.

Vidigal kende een moeilijke avond

Wanneer er wel wordt geprobeerd te voetballen, leidt dat af en toe tot een kansje. Zoals halverwege de eerste helft, als Marco Ospitalieri op links doorgaat en Finn Stokkers weet te bereiken. Het schot van Finn mist helaas de richting en kracht.

Het venijn van de eerste helft zit hem uiteindelijk in de staart. Eerst wordt James door Braun binnen de zestienmeter geblokt, waarna heel Noordwijk om een penalty schreeuwt. Ruperti houdt zijn hoofd gelukkig koel en wuift de aantijgingen weg. In de laatste minuut voor rust is James weer gevaarlijk. Een aanval over rechts komt bij de rappe linksbuiten terecht. Hij neemt aan en plaatst de bal vervolgens op de buitenkant van de paal. Fortuna komt met de schrik vrij en haalt met een 0-0 stand met enig geluk de thee.

Oliseh zal in de pauze duidelijk hebben verteld dat het zo niet verder kan en dat Fortuna eens van zich af moet gaan bijten. Direct na rust speelt Driess Saddiki Djbril Dianessy in de diepte aan. Helaas ontbreekt het aan overtuiging waardoor keeper Rondeltap in kan grijpen. Een minuut later breekt Stefan Askovski op links door. Zijn voorzet, of was het toch een schot op doel?, zeilt hoog en ruim langs het vijandelijke doel.

De bal lijkt nu nog op koers richting goal

Fortuna heeft het initiatief gelukkig dus enigszins overgenomen, maar de wedstrijd valt vervolgens redelijk stil. Meer dan een onnodige gele kaart voor Dianessy wegens praten valt er gedurende een kwartier niet te noteren. Gelukkig is er dan altijd Dominique die met handige tips en interessante weetjes komt. Zo wordt ons ten zeerste afgeraden om in de kantine van BSV Limburgia een kroket of een bamiblok te bestellen. Die zijn namelijk steevast te koud. Beter neem je een frikadel of hamburger. Goed om te weten natuurlijk.

We gaan inmiddels het laatste half uur van de wedstrijd in en hopen op een voortijdige beslissing in ons voordeel. Het is best gezellig in de Bollenstreek maar op een verlenging zitten we niet te wachten. De wedstrijd kan nog steeds alle kanten op, dus gerust op een goede afloop zijn we zeker nog niet. Een kopbal van Askovski (die over gaat) wordt even later aan de andere kant afgewisseld door een vrije trap van Noordwijk. Die wordt zonder problemen door Özer gepakt.

In de negenenzestigste minuut kunnen de vijfenzestig meegereisde Fortunezen dan toch juichen. Braun komt over de rechterflank goed op en speelt de ingevallen Semedo aan. Diens voorzet wordt door Dianessy in de rechterhoek gekopt. Door de kluts die de bal meekrijgt, is keeper Rondeltap kansloos. Het doelpunt wordt in het zelfgecreëerde uitvakje uitbundig gevierd. Gaan we vandaag dan eindelijk weer eens de tweede ronde bereiken?

Djibril heeft toegeslagen

Noordwijk gaat nu uiteraard op jacht naar de gelijkmaker, waardoor Fortuna ruimte krijgt om te counteren. Een kwartier voor tijd snijdt Dianessy bij een van die counters vanaf rechts naar binnen en bereikt de vrijstaande Askovski. Helaas duurt het veel te lang voor hij de bal op doel schiet, waardoor een hoekschop het enige is dat ons rest. Die levert vervolgens niks op.

De Zuid Hollanders zetten aan voor een slotoffensief maar langzaam lijken de krachten weg te vloeien. Bovendien krijgt Fortuna enkele keren de hulp van de scheidsrechter die fluit voor overtredingen op onze verdedigers of voor buitenspel. En als Noordwijk dan toch gevaarlijk dreigt te worden, staan rotsen in de branding Schuurs en Dammers klaar om in te grijpen.

Nadat Stokkers bij een diepe bal lijkt te worden geraakt en tot ongenoegen van het thuispubliek een aantal meter over het gras door rolt, snelt keeper Rondeltap toe om Finn zo snel als mogelijk op de been te krijgen. De tijd dringt duidelijk voor de Noordwijkers. Tot hun tevredenheid toont de vierde official even later het bord met daarop het cijfer 5. We mogen ons opmaken voor vijf minuten blessuretijd.

Stokkers onderweg naar de grasmat

Net als in de wedstrijd tegen Volendam krijgt Fortuna in de extra tijd enkele dotten van kansen om de wedstrijd definitief te beslissen. De eerste twee kansen zijn voor Stokkers die zijn pogingen naast het doel en op de voeten van de keeper ziet stranden. De beste kans is echter, net als afgelopen vrijdag, voor Dianessy. Bij een duel aan de rechterkant van het strafschopgebied komt Semedo in botsing met de keeper. Die blijft geblesseerd liggen, maar de scheidsrechter laat doorspelen. Dianessy krijgt de bal en kan op een vrijwel lege goal af. Met alleen een speler voor zich, besluit hij af te leggen op de meegelopen Semedo. Zijn pass is echter te zacht waardoor een Noordwijkse verdediger voor opruiming kan zorgen en zodoende aan de laatste aanval kan beginnen.

Die aanval wordt op de middenlijn door Jorrit Smeets met een stevige sliding beëindigd. Heel Noordwijk schreeuwt moord en brand en scheidsrechter Ruperti gaat mee in die emotie. Hij toont Smeets de rode kaart. Of dat terecht is, is vanuit mijn oogpunt moeilijk te bepalen maar het tijdstip in de wedstrijd en de emotie van dat moment spelen volgens mij zeker mee. Ik betwijfel of deze tackle in pakweg de twintigste minuut ook tot rood had geleid, maar daar zullen we nooit achter komen. Terwijl Rondeltap wordt opgelapt en vervolgens wordt gewisseld, maken de eenentwintig spelers en het publiek zich op voor de laatste vrije trap van de wedstrijd. Die wordt gelukkig door Özer gevangen en na diens uittrap fluit Ruperti voor het einde van de wedstrijd.

Kai Heerings evalueert de moeilijke pot met Askovski

Met pijn en moeite is de overwinning over de streep getrokken en daarmee mogen we onze handjes dicht knijpen. Zo te zien zijn de spelers ook opgelucht, met name Braun reageert erg uitbundig. Voor de derde wedstrijd op rij houdt de ploeg de nul, dus vanuit dat oogpunt is Brauns tevredenheid wel te begrijpen. Nadat we de spelers hebben bedankt voor hun inzet, lopen we snel terug naar onze auto. Er staat ons immers nog een ritje van dik twee uur te wachten.

Voor het eerst sinds 2014 bereiken we de tweede ronde en voor het eerst sinds negen jaar houden we de nul in een bekerduel. Hierdoor mogen we ons opmaken voor de loting op donderdagavond en die is toch nét wat interessanter als je weet dat er een balletje tussen zit waar een kaartje met de naam ‘Fortuna Sittard’ in zit. Enige smet op de avond is de rode kaart van Smeets die we daardoor waarschijnlijk enkele competitiewedstrijden zullen moeten missen.

Het verkeer op de autowegen is ons gelukkig goed gestemd waardoor we netjes om middernacht thuis zijn. Onderweg blikken we al voorzichtig vooruit naar de wedstrijd tegen Jong AZ. Gaat het record van Cor Brom eraan? Kan Fortuna weer de nul houden? Hoe goed zijn de talenten van AZ? Is de ban van Dianessy gebroken na diens eerste treffer? We zullen het vrijdag gaan zien, tot dan!