Finito. Gedaan. Over en uit. De zomerstop zit erop en de bal rolt weer! Nu rolde deze al enige tijd op het trainingsveld en in de directiekamer, maar nu dan ook in wedstrijdvorm. Net als afgelopen seizoen trapt Fortuna af tegen VV Sittard op sportpark ‘De Krao’. Een nieuwe traditie lijkt geboren, hiermee SVM het nakijken gevend. In tegenstelling tot afgelopen jaren gaat de voorbereiding op het nieuwe seizoen gepaard met heel wat verwachtingen, ondanks dat Fortuna is gepromoveerd naar de Eredivisie. En dat is nieuw, net als het vreemdelingenlegioen dat in Sittard is neergestreken…


7 juli 2018

De kop is eraf

Doelpuntenmakers: Ospitalieri 0-1, Čabraja 0-2, Ciranni 0-3, Bandez 0-4, Ciranni 0-5, Bandez 0-6, Stokkers 0-7, Eigen doelpunt 0-8, Essers 0-9, Diemers 0-10, Dobos 0-11, Diemers 0-12, Semedo 0-13.
Opstelling eerste helft: Özer; Ciranni, Mells, Ramírez, Ospitalieri; Malsa, Breukers, Čabraja, Vidigal; Vlijter, Bandez.
Opstelling tweede helft: Leeuwenburgh; Essers, Heerings, Pinto; Kojic, El Messaoudi, Smeets, Diemers; Semedo, Stokkers, Dobos.
Toeschouwers: 1.000 (ruwe schatting).
Scheidsrechter: M. Kok.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Jarenlang deed Fortuna niet terzake. Het seizoen zat er vlak na de start van laatste periode alweer op en het was uitbollen richting competitieslot. Hoe anders is het nu! Zestien seizoenen lang dobbert Fortuna over zeeën en oceanen zonder dat ook maar iemand zich om de Sittardenaren bekommert. En steeds als de boot dreigt te zinken grijpt het een laatste reddingsboei en weet te overleven. Tot afgelopen seizoen. De club doet een serieuze poging land te bereiken en slaagt daar wonderwel in. Terwijl het op het vaste land afkoerst duikt ineens de boot van NEC op, maar die maakt een beetje water.

Uiteindelijk blijken de gaten die in de boeg van de Nijmeegse boot zijn geslagen te groot om probleemloos de wal te bereiken. NEC dobbert nog steeds ergens rond en heeft gezelschap gekregen van boten uit Twente, Spangen en Aken-Noord. Het is een harde wereld op zee, het is ieder voor zich, maar Fortuna heeft bewezen dat het mogelijk is om de wal veilig te bereiken. Chapeau.

Tijdens het laatste stukje naar het vaste land toe blijken heel veel mensen die de club jarenlang aan haar lot hebben overgelaten schreeuwend op de kade te staan om de club weer in de armen te sluiten alsof er niets is gebeurd. Het hoort er allemaal bij, maar het is voor mij nog even wennen.

Nog niet zo lang geleden (iets meer dan tien maanden) wandelden niet meer dan 43 supporters het Emmense uitvak binnen om de wedstrijd FC Emmen vs. Fortuna Sittard te volgen en bleef Fortuna miraculeus overeind. Er wordt nog steeds gesproken over Lars Huttens doelpunt in blessuretijd tegen RKC, maar de door Miguel Santos gestopte strafschop in Emmen was net zo belangrijk.

De successen van afgelopen seizoen zorgen er in ieder geval voor dat niets meer rondom Fortuna is zoals het was. De nieuwe trainer René Eijer spreekt over overschatting van Fortuna omdat niemand in de Eredivisie de exacte kracht kent van de Sittardse selectie en daarin kan hij best eens gelijk hebben. Inmiddels beschikt Fortuna over spelers uit Hongarije, Portugal, Duitsland, Venezuela, Wallonië, de Verenigde Staten van Amerika, Lëtzebuerg, Australië, Frankrijk, Senegal en België, Waarbij ik vast nog wat landen vergeet terwijl er ook nog een handvol Nederlanders in Sittard rondlopen.

En als je denkt dat het Sittardse publiek moeite heeft met al die voetbalnomaden, dan heb je het mis, want ongeveer 1.000 supporters zetten hun snelle planga op en zijn om 18.00 uur getuige van de eerste aftrap van het seizoen 2018-2019. Oké dan, 18.10 uur, want Maurice Nohlmans neemt nogal de tijd om op geheel eigen wijze iedere speler te introduceren.

Maar dan is het ook zover en verlaat het seizoen 2018-2019 de startblokken. Dat doet trainer René Eijer met twee elftallen. Hij beschikt inmiddels over meer dan 22 spelers dus dat is makkelijk zat. Na een rustige aanvangsperiode is het Alessandro Ciranni die een scherpe voorzet aflevert die aan de tweede paal door Gavin Vlijter wordt ingeschoten. De aanvaller is nog niet terug op niveau en trapt voltijds in het zijnet.

Even later breekt kapitein Marco Ospitalieri de ban als hij vanaf de rechterkant een vrije trap in één keer over de doelman in de kruising trapt. Bijna wordt het 0-2, maar een hard schot van verloren zoon Mickaël Malsa wordt door de doelman van VV Sittard goed gepakt.

De doelman is vervolgens kansloos bij het schot van de Venezolaanse rechtsbuiten José Daniel Bandez Salazar. Bandez passeert enkele verdedigers en trapt de bal vervolgens tegendraads op de paal. Vlijter is razendsnel paraat om de rebound in te schieten, maar de keeper heeft de bal klemvast.

Het is een kwestie van tijd vooraleer er meer doelpunten vallen. En inderdaad, bij de volgende voorzet van Ciranni is de doelman kansloos. Testspeler Marijan Čabraja let goed op en tikt de stuiterende bal in de kruising.

Ciranni toont zich vanavond, want als hij zich wederom met het spel bemoeit is het 0-3. Hij kapt met rechts en trapt met links van afstand raak. De verdienstelijk spelende doelman van VV Sittard moet even later geblesseerd het veld verlaten. Hij komt slecht neer na een interceptie op een corner van Ospitalieri. Terwijl de doelman op de grond ligt, kopt André Vidigal de bal op doel en werkt Bandez deze over de lijn: 0-4.

De 0-5 komt op naam van Ciranni. Hij heeft de naam een specialist te zijn in het nemen van vrije trappen en toont zich de gelijke van Ospitalieri. De bal zeilt prachtig over de muur in doel, de keeper is kansloos.

En nog is het niet gedaan met Ciranni. Hij gaat een één-twee aan, haalt de achterlijn, zet goed voor en stelt hiermee José Bandez in staat zijn tweede van de avond te scoren. Zowel vóór alsook ná het doelpunt van Bandez raakt Vlijter de deklat, waardoor we met 0-6 gaan rusten.

Na de rust stuurt René Eijer een compleet ander elftal het veld in, maar ook VV Sittard wisselt volop. Maar dat heeft geen enkele invloed op het spelbeeld. ‘De Kraoje’ proberen amechtig het aantal tegendoelpunten te beperken, terwijl Fortuna probeert minimaal de 10 te halen. Dat zit er best in als Finn Stokkers een combinatie van Lisandro Semedo, Jorrit Smeets en Áron Dobos doeltreffend afrondt. Bijna scoort de aanvaller zijn tweede treffer, maar hij kopt de voorzet van Clint Essers net naast.

Voormalig ‘Superboer’ Mark Diemers vervangt André Vidigal op de nummer 10-positie en test meteen maar eens de doelman van VV Sittard. Die weet zijn schot te pareren, maar kan de bal niet wegwerken. Dat denkt een verdediger van VV Sittard wél te kunnen doen, maar hij springt tegen Stokkers aan. Het eind van het liedje is dat de verdediger, Stokkers en ook de bal achter de doellijn belanden, waarna scheidsrechter Max Kok naar de middenstip wijst: 0-8.

Wat opvalt is dat Diemers steeds op zoek gaat naar Semedo. En ook al staat er ergens misschien wel een zak geld voor de Portugees klaar, hopelijk blijft hij, want of hij de Eredivisie aankan, daaraan twijfelt niemand meer.

Bijna wordt het 0-9 als de iets te zwaar ogende Ahmed el Messaoudi op links opstoomt, de bal voorzet en Semedo de kans biedt om te scoren. Maar Semedo heeft gezien dat Diemers er beter voorstaat en stapt over bal heen. Inmiddels is Diemers’ schietkans verkeken en passt op Dobos. De aanname van de Hongaar is niet je dat waardoor het voorlopig 0-8 blijft.

In de eerste helft scoorde Fortuna uit een vrije trap, maar het lukt Diemers niet het voorbeeld van zijn Belgische teamgenoten te volgen. Zijn vrije trap gaat naast het doel. Toch loopt de score op. VV Sittard denkt op haar gemak te kunnen uitverdedigen, maar Essers gaat het duel feller aan. De bal vliegt de lucht in, over de doelman en valt pardoes in de kruising.

Fortuna’s tiende doelpunt laat wel even op zich wachten. Eerst lijkt Diemers te scoren. Hij neemt de bal aan, draait in één keer weg van zijn tegenstander, maar besluit op de lat. Nadien speelt Diemers vanuit een corner Semedo aan, maar zijn schot wordt ternauwernood van de lijn gehaald.

Toch mag Diemers een streepje achter zijn naam zetten als hij een Portugese combinatie tussen Semedo en Michael Pinto doeltreffend afrondt. Meteen kan hij ook zijn tweede treffer scoren als hij door Stokkers wordt vrijgespeeld. Hij houdt twee tellen in, legt breed en stelt Dobos zo in staat te scoren. Maar niet getreurd, Diemers zorgt in de slotfase wel voor 0-12.

Het slotakkoord is voor Lisandro Semedo. Hij ontvangt de bal aan de linkerzijde van het strafschopgebied en wipt deze over de doelman in doel: 0-13. Meteen daarna fluit de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.

Het was een wedstrijd van niks, maar we hebben heel wat spelers in actie gezien. Niet allemaal, want Lars Hutten, Andrija Novakovich en Wessel Dammers speelden niet. Ook Vitor Saba speelde niet mee, al was hij wel aanwezig. Zijn rol lijkt dan ook te zijn uitgespeeld. Hetzelfde geldt voor Christopher Braun. Amadou Ciss speelde niet, net als Luc Tinnemans. Van testspeler Miguel Fernandes geen spoor. Hij lijkt te zijn afgetest.

Wat viel op? Alessandro Ciranni speelde heel erg gedreven en was bij veel doelpunten betrokken. Net als Mark Diemers in de tweede helft. Zegt het iets? Nee, helemaal niets. De komende weken zal blijken hoe Eijers basiselftal eruit gaat zien. We zijn benieuwd.

Michel Hennen