Fortuna verliest opnieuw een derby met ruime cijfers. Na het drama in Maastricht was nu ook VVV te sterk in Sittard. Het werd 2-5 terwijl Fortuna toch nog met 2-1 had voorgestaan. Het gemis van de vaste verdediging was ongetwijfeld een van de oorzaken, maar er zijn meer spelers die vorm lijken te missen.

26 November 2004

Weer ruim verlies in derby

Fortuna Sittard 2 VVV Venlo 5
Doelpuntenmakers: 17. Zafarin 1-0; 20. Jacobs 1-1; 52. Derksen 2-1; 54. Meeuwis 2-2; 61. Jans 2-3; 64. Jans 2-4; 72. Hofstede 2-5
Opstelling: Baart, T. Janssen, Akerboom, Op den Kamp, Fränkel (59. Elarji), Zafarin (76. Reneerkens), Daemen, Van Barneveld (68. Taihuttu), Meszaros, Moutawakil, Derksen
Toeschouwers: 6.100
Scheidsrechter: Van Egmond;
Geel (Fortuna): Akerboom
Rood (Fortuna): –

Aangezien de webmaster wederom verstek moest laten gaan vanwege werkverplichtingen is mij gevraagd om dit verslag te schrijven, mijn debuut in dit seizoen. Afgelopen maandag pakte het tweede elftal knap een punt tegen het toch hoger geklasseerde Roda JC, en daarmee was de positieve trend in een derby wat mij betreft ingezet. Natuurlijk leeft de derby tegen VVV niet zoveel als die tegen Roda JC en MVV, maar het is en blijft een derby. Er komt meer publiek (het waren er 6.100) en de pers besteed meer aandacht aan dit duel.

Fortuna speelt deze wedstrijd in dezelfde opstelling als in Eindhoven vorige week. Ondanks het matige optreden van Fortuna mocht iedereen dus zijn basisplek behouden. Fortuna moet het nog altijd zonder Edwin Hermans en Ronald Dassen doen, en dat is toch een ernstig gemis in de verdediging. Ook Dario Cagnazzo en de langdurig geblesseerden Dave Joosten en Paul Janssen waren er niet bij.

De tegenstander van vanavond heeft een paar oude bekenden in de gelederen. Zo is daar natuurlijk Robert Loontjes, die toch maar mooi kampioen werd met Fortuna in de eerste divisie in 1994/1995. Ook Luwano Garcia (of was het Fiston Garcia?) klinkt mij bekend in de oren. Hij zou zelfs vorig seizoen in de basis starten uit bij De Graafschap, maar ik heb hem nooit in het geel/groen mogen aanschouwen op de een of andere manier. In het uitvak zien we toch een dikke 400 VVV-supporters, dat worden er ook met de overwinning meer. Toch welkom in het Wagner & Partners stadion!

Voor de tweede week op rij wint Fortuna de tos en mag het de tweede helft richting de North-stand spelen. Voor de aftrap werd er eerst op gepaste wijze afscheid genomen van de pas overleden materiaalman Hans Baan en Bèr Stegen. De minuut stilte leek in te gaan maar daar dacht iemand met een microfoon anders over te denken. Na een korte speech floot de scheidsrechter nogmaals op zijn fluitje voor de minuut stilte. Er werd ook nog een elftalfoto genomen van het Fortuna-elftal, het zou wel eens een historische avond kunnen worden dus.

Een moment van respect

Het is VVV dat in de beginfase van de wedstrijd de betere ploeg is. Fortuna laat VVV komen en dat levert enkele kleine kansen op voor de Venlonaren. Een schot gaat net over en Rein Baart springt onder een bal door.

Was dat geen overtreding van Jacobs?

VVV scoort wel, maar scheidsrechter Van Egmond helpt Baart en keurt het doelpunt af. Dirk Jan Derksen krijgt na een kwartier bijna een mogelijkheid na een foute terugspeelbal van de verdediging van VVV, maar keeper Begois is net op tijd ter plaatse. Een paar minuten later is het toch raak voor Fortuna. Een al dan wel of niet ingestudeerde vrije trap van Tom Daemen wordt ingetikt door Davy Zafarin. Fortuna staat gewoon met 1-0 voor en dat was toch iets tegen de verhouding in, maar wie maalt daarom.

Zo willen we het graag zien, Tommie

Lang mag Fortuna niet genieten van de voorsprong want drie minuten later staat het alweer gelijk. Een kopbal van Jacobs wordt door Ray Fränkel (in tegenstelling tot wat de media ervan denkt, namelijk Laszlo Meszaros) van richting veranderd en verdwijnt achter Rein Baart.

Baart kan niet meer bij de van richting verandere bal…

Nadat Ray Fränkel weer eens in de fout is gegaan en iemand anders de fout weer kon herstellen (Joep Op de Kamp speelde weer eens grandioos) is het VVV dat weer wat begint aan te dringen. Marcel Akerboom ontvangt een gele kaart terwijl hij toch echt de bal speelde. Als een paar minuten later een soortgelijke overtreding niet tot geel leidt voor een VVV-speler wordt het Derksen allemaal iets teveel. Als even later Rein Baart uittest of hij ook tegen VVV-aanvallers kan schieten zonder dat dat een doelpunt oplevert, dan weet je dat het hoog tijd is voor de thee.

Vlak voor de thee valt Luwamo Garcia nog in voor Bas Jacobs, maar in die vier minuten kan Garcia niet bewijzen waarom Fortuna hem heeft laten lopen. Het eerste wapenfeit na rust is meteen een doelpunt, en wel voor Fortuna. Ray Fränkel verricht zowaar een goede actie en hindert de keeper zodanig dat deze moet lossen na een vrije trap van Daemen. Dirk Jan Derksen staat uiteraard weer op de goede plek en tikt de 2-1 binnen.

Derksen doet het weer!

Een verrassend begin van Fortuna en dit moet als een bom zijn ingeslagen bij VVV. Blijkbaar is die bom ergens anders afgegaan want alweer duurt het nog geen drie minuten voordat de gelijkmaker achter Rein Baart ligt. Drie maal raden wie er dit keer veroorzaker was van dit doelpunt. Het was inderdaad Fränkel die de bal te slap uitverdedigde en Meeuwis schiet de 2-2 binnen.

Dit was gelijk ook een van de laatste acties van Fränkel want hij wordt terecht gewisseld voor Morad Elarji. Eljardi maakt al een paar weken indruk bij het tweede elftal en mocht in de thuiswedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden ook al invallen nadat Edwin Hermans geblesseerd was uitgevallen. Elarji verdient gewoon meer kansen dan dat hij nu krijgt, zeker als een niet al te best spelende Ray Fränkel ook in het veld staat.

Frankel kan het dus wel?!

VVV zet hierna door en zal in een kwartier tijd de hele wedstrijd (of score) kantelen. Eerst is het Paul Jans die de 2-3 inkopt na weifelend optreden van Tom Daemen. Dat de bal helemaal niet in het strafschopgebied was gekomen als de scheids zijn voeten op had getild, daar heeft niemand het over.

Twee minuten later meent Baart ook aan het foutenfestival te moeten meedoen en duikt hij faliekant mis. Jans kan vanuit een moeilijke hoek de 2-4 binnenschieten. Hofstede (wat een irritant ventje) had even daarvoor nog het Sittardse houtwerk uitgeprobeerd maar zijn lobje komt terug van de lat in de handen van Rein Baart. Even later scoort Hofstede wel de vijfde Venlose treffer na een mooie aanval. Hij kopt een voorzet van Meeuwis mooi binnen.

Moutawakil heeft ook al betere wedstrijden gespeeld

De wedstrijd was nu gespeeld en dus was het tijd voor het arbitrale trio om te gaan blunderen. Eerst werd handspel in het strafschopgebied van VVV over het hoofd gezien en even later riep de assistent-scheidsrechter aan de Vak-C kant alle ergernis over zich af. Tot twee maal toe wordt er een bal vanuit de gracht op het veld gegooid en de tweede keer blijft de bal op zo’n vijf meter van de assistent-scheidsrechter liggen. De scheidsrechter heeft er duidelijk genoeg van en laat doorspelen ondanks dat de bal in de weg kan liggen.

Fortuna speelt rustig verder in deze aanval maar op het moment dat de speelbal in de buurt komt van die andere bal steekt de assistent-scheidsrechter zijn vlag omhoog. Doe het ofwel meteen of doe het niet, want dit was wel uitermate irritant. Vlak voor tijd krijgt de ingevallen Jordi Reneerkens nog een grote kans, maar ook hij faalt voor Begois. Gino Taihuttu schijnt ook ingevallen te zijn voor Joos van Barneveld maar gezien heb ik hem niet. De scheidsrechter fluit gelukkig af en het tweede derby-verlies van dit seizoen is binnen.

Taihuttu was dus toch aanwezig

Weer wordt in een kwartier tijd een derby volledig uit handen gegeven. VVV was misschien wel de betere ploeg maar als je met 2-1 voorstaat hoef je echt niet meer met 2-5 die wedstrijd te verliezen.

Toch zijn er positieve punten. Zo heeft Fortuna deze wedstrijd toch wel zes minuten voorgestaan en dat heeft toch een paar wedstrijd geduurd. Volgende week volgt de uitwedstrijd bij Sparta Rotterdam. Sparta kan bij winst de tweede periode winnen en zal dus niets aan het toeval overlaten. Doordat Marcel Akerboom zijn vierde gele kaart van het seizoen heeft ontvangen zal hij vrijdag verstek moeten laten gaan. Tegen de meest scorende verdediging in de Gouden Gids Divisie kan dat nog wel eens voor problemen gaan zorgen, met alle afwezigen in de verdediging. Tot in Rotterdam!