Fortuna legt een degelijke partij op de mat en wordt beloond met een verdiende overwinning. Toegegeven, tegenstander Haarlem was niet veel soeps en op het einde hadden we toch nog tegen de lamp kunnen lopen. Maar feit blijft dat we vanavond baas in eigen huis waren. Dat is reden tot voorzichtig optimisme met de derbies tegen VVV en MVV voor de deur.

12 Januari 2007

Gedegen voetbal leidt tot verdiende overwinning

Fortuna Sittard 2 HFC Haarlem 0
Doelpuntenmakers: 25. Cornelia 1-0 38. Op den Kamp 2-0
Opstelling: Christianen, Dassen (18′ Voigt), Grabovac, Op den Kamp, Van Driel, El Hammouchi, Heinrichs, Garritsen, Bouhadan (90′ E. Güvenc), Cornelia (76′ Vouis), Olondo
Toeschouwers: 2.350
Scheidsrechter: Makkelie
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): Van Driel

Het nieuwe jaar begint in het Wagner & Partner-stadion op bekende wijze: met veel regen en wind. Ongeveer 1.500 toeschouwers hebben de elementen getrotseerd om de wedstrijd tegen Haarlem te zien. De twintig meegereisde toeschouwers uit Haarlem moeten nog vóór aanvang van de wedstrijd de eerste teleurstelling wegslikken. Zij worden niet vergast op hun eigen clublied. Integendeel, een paar lokale carnavalszangers brengen de klassieker ‘Nao Veure Fortuna’ ten gehore. Inclusief alle zesendertig coupletten. Het gebeuren tegen Helmond is kennelijk een eenmalig incident geweest; Angelina kan haar optreden op 26 januari uit haar agenda schrappen.

Haarlem brengt twee oude bekenden mee naar Sittard. De legendarische Ray Fränkel begint op de bank, de bijna even legendarische Samir El Gaaouiri claimt een vrije rol achter de spitsen. De technische staf van Fortuna heeft de winterstop gebruikt om de ploeg in de steigers te zetten. Het resultaat: drie nieuwkomers, waarvan er vanavond twee in de basis starten. Florencio Cornelia, Bollenstreker met een Limburgse nonkel, vervangt de geblesseerde Wasiu Taiwo in de spits. Jürgen Heinrichs, Tore André Flo look-a-like met kaiserliche capaciteiten, start als aanvallende middenvelder. Hij neemt de plaats in van de geschorste Angelo Simone.Cornelia wordt op de flanken bijgestaan door Cédric Olondo op rechts en Brahim Bouhadan op links. De defensievere middenvelders zijn vanavond Rachid El Hammouchi en Koen Garritsen. Achterin mag Ronald Dassen op rechtsback optreden als vervangers van de geblesseerde Serdal Güvenc. Zarko Grabovac, Joep op den Kamp, Mels van Driel en keeper Arjan Christianen completeren het elftal.

De wedstrijd gaat in het begin gelijk op. Fortuna heeft iets meer balbezit, maar Haarlem oogt wat dreigender. El Gaaouiri haalt na een minuut of tien venijnig uit, maar Christianen is op tijd ter plekke om redding te brengen. Fortuna is vooral over de flanken gevaarlijk. Brahim Bouhaden komt in de eerste dertig minuten regelmatig langs zijn tegenstander, maar zijn voortzetting laat meestal te wensen over. Cedric Olondo brengt op rechts nog meer dreiging. Hij laat linksback Bouma keer op keer zijn hielen zien.

Olondo gaat weer eens over Bouma heen

Zo ook in de 25ste minuut. Olondo ontdoet zich van zijn directe tegenstander en maakt een rush richting strafschopgebied. Daar aangekomen struikelt hij over het been van Ravensbergen: penalty.

Onze vaste penaltynemer, Wasiu Taiwo, is er vanavond niet bij. Zijn logische vervanger, Ronald Dassen, is zeven minuten eerder geblesseerd naar de kant gegaan en afgelost door Daniël Voigt. Tja, wie dan? Florencio Cornelia vindt zo’n penalty een kolfje naar zijn hand en gaat dus achter de bal staan. Hij schiet slecht in en keeper Heijblok kan keren, maar in tweede instantie weet Cornelia het net wel te vinden. Onze nieuwe spits heeft zijn rekening geopend, zij het ternauwernood.

Cornelia in de schaar

De voorsprong doet Fortuna goed. De ploeg laat Haarlem het spel maken, maar leunt niet te ver naar achteren. Onze aanvallers zoeken met steun van El Hammouchi en Heinrichs de ruimte achter de verdediging van Haarlem en slagen daar ook enkele keren in. Haarlem weet amper gevaar te stichten. Fortuna dwingt het laatste kwartier voor rust enkele corners af. Ook daaraan is gesleuteld in de winterstop. Tegenwoordig verzamelen onze lange mannen zich op een kluitje in de verste hoek van het strafschopgebied. Vervolgens stormen zij op naar de inkomende bal.

Heinrichs schuwt het duel niet

Bij een van de corners toont Cornelia aan over het nodige raffinement te beschikken. De bal belandt via-via op het vijfmetergebied. Daar staat Cornelia met de rug naar de keeper, die dus geen enkele mogelijkheid heeft bij de bal te komen. Cornelia neemt aan, draait weg en schiet in. Een Haarlemmer haalt de bal van de lijn, maar deze komt in een mêlee van spelers voor de voeten van Joep op den Kamp. Joep aarzelt geen moment en schiet feilloos binnen. Achtendertig minuten gespeeld en we staan op een comfortabele 2-0 voorsprong.

De valwinden van Cor slaan toe als nooit tevoren

Bij beide doelpunten eist Florencio Cornelia nadrukkelijk een hoofdrol op. De aanvaller laat bij zijn eerste optreden een behoorlijke indruk achter. Hij heeft een behoorlijke snelheid en is redelijk balvast. Net als Taiwo en Olondo lijkt hij echter ook een typische Einzelgänger met weinig oog voor zijn medespelers. De andere nieuwkomer, Jürgen Heinrichs, speelt een minder opvallende wedstrijd. De lange Duitser is sterk in de duels en lijkt ook een goed gevoel voor positie te hebben. Zijn handelingssnelheid is echter vrij traag, waardoor hij te vaak balverlies lijdt, veel kleine overtredingen nodig heeft en mogelijke kansen niet benut. Beide spelers lijken echter wel degelijk een versterking voor onze selectie, zeker ook omdat zij de nodige fysieke kracht meebrengen.

Kampfgeist op ons middenveld

Met die voorsprong halen we de rust. Ook na rust blijft het spel van Haarlem flets. Hun zoektocht naar de Anschlusstor kent weinig overtuigingskracht. Fortuna blijft geconcentreerd spelen, maar kan in aanvallend opzicht ook nauwelijks potten breken. We zitten dus naar een tamelijk saaie wedstrijd te kijken. Daar komt na een kwartier verandering in. Eerst haalt Haarlem-rechtsbuiten De Graaff Mels van Driel van achteren neer bij een duel aan de zijlijn. Van Driel gaat kermend naar de grond en blijft daar liggen totdat scheidsrechter Makelie de dader geel heeft gegeven. Het herstel van onze aanvoerder verloopt daarna bijzonder voorspoedig. Fris als een hoentje meldt hij zich om de vrije trap te nemen. Een paar minuten later laat Van Driel zelf zich gelden. Hij haalt Haarlem-rechtsback Burgzorg ter hoogte van de middenlijn onderuit. Een volstrekt overbodige overtreding. En een bijzonder dwaze actie, want de scheidsrechter na de eerdere kaart voor De Graaff kan Makkelie niets anders doen dan ook Van Driel geel geven. En deze kaart heeft gevolgen, want in de eerste helft heeft Van Driel na een zware tackle ook al geel gezien. Super Mels zet de verschijning van zijn eigen sjaal luister bij met een rode kaart. We hadden eigenlijk niet anders mogen verwachten.

Mels kan het echt niet geloven

Nu Fortuna met tien man verder moet, verandert het beeld van de wedstrijd. Haarlem stuurt meer mensen naar voren, Fortuna wordt verder teruggedrongen naar het eigen strafschopgebied. Dat resulteert in enkele grote kansen voor Haarlem, maar Arjan Christianen verkeert vandaag in grootse vorm. Met knappe saves behoedt hij ons voor twee bijna zekere tegentreffers. En wanneer Christianen verslagen is, hebben we nog altijd Joep op den Kamp. Hij brengt na een inzet van Van der Kruis redding op de lijn.

Dat been is van Joep en de bal gaat richting goal

Stelt Fortuna daar nog wat tegenover? Niet echt. Het ontbreekt ons aan intelligentie om de ruimte op het veld goed te benutten. Olondo komt nog een paar keer door op rechts, maar zijn passing mist de nodige nauwkeurigheid. Wel mogen we een kwartier voor tijd het debuut van onze andere aanwinst meemaken. Panos (of is het Panagiotis?) Vouis, een Beierse Australiër met Grieks paspoort en Govedarica-haren, komt de moegestreden Cornelia aflossen in de spits. Vious waagt een afstandsschot van een meter of dertig, maar de bal eindigt als een rollertje in de handen van doelman Heijblok. Haarlem doet nog enkele pogingen om onze goal te vinden, maar de meeste schoten van El Gaaouri vinden slechts de Noord-tribune.

De Noord-tribune viert feest

Zo eindigt een weinig spectaculaire wedstrijd in een terechte overwinning. Meestal worden we in dit soort wedstrijden tactisch, fysiek en conditioneel afgetroefd. Vanavond waren we op deze fronten echter de betere dan onze tegenstander. Een teken dat Körver toch vooruitgang aan het boeken is met dit elftal. En plaats dertien is nog maar drie punten van ons verwijderd.