Na 90 minuten ploeteren stapt Fortuna enigszins gefrustreerd van het Venlose kunstgras. Een punt is in deze fase misschien wel te weinig, al resteren er nog voldoende wedstrijden om het seizoen succesvol af te sluiten. Maar dan moet de frisheid terugkeren en het spel beter worden. Dat ontbreekt er de laatste weken een beetje aan en hopen dat het tij snel keert…


29 februari 2020

Geen win in must-win wedstrijd

VVV Venlo 0 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Koşelev; Rota, Niňaj, Dammers, Cox; Tekie (64. Carbonell), Smeets, Passlack, Ciss (88. Frederiksen), Diemers, Damașcan (72. Karjalainen).
Toeschouwers: 7.115
Scheidsrechter: D. Makkelie.
Geel (Fortuna): Damașcan, Dammers, Passlack.
Rood (Fortuna): –

De Zittesje vastelaovend heeft de Sittardse gemoederen weer tot bedaren gebracht. Na de VARce Majeur in ‘De Kuip’ verplaatst het circus zich naar de Venlose ‘Koel’ waar Fortuna moet proberen een ferme stap te zetten naar lijfsbehoud. Tijdens de thuiswedstrijd tegen de Venlonaren waren de rollen omgedraaid. Fortuna was de bovenliggende partij, profiteerde optimaal van aarzelingen aan Venlose kant en scoorde er lustig op los.

Sindsdien heeft VVV de technische staf vervangen en zwaait oude bekende Hans de Koning de scepter aan de Kaldenkerkenweg. Met de intocht van ‘King Hans’ heeft ook het Italiaanse catenaccio zijn intrede gedaan. Niet dat dat ook maar iemand een worst is; het levert punten op en is geoorloofd. Iedereen strijd met zijn sterkste wapens!

Dat de wedstrijd van vandaag van ongekend belang is moge duidelijk zijn. Net als afgelopen seizoen heeft Fortuna nog maar weinig marge richting de onderste plekken waardoor het halen van punten van eminent belang is. Dat had moeten gebeuren tijdens het thuisduel tegen FC Emmen, maar het 0-0 gelijkspel voelt als een nederlaag. Dat er kansen liggen in ‘De Kuip’ weet iedereen, maar tegen een dergelijke arbitrage kun je moeilijk opboksen. Als moeten we ook zo eerlijk zijn dat Fortuna nauwelijks kansen bijeen voetbalt en de kansen die het krijgt (Felix Passlack mist oog in oog met doelman Justin Bijlow) niet benut.

Afgelopen week werd ook bekend dat Fortuna met trainer Sjors Ultee in gesprek is over het verlengen van zijn aflopende verbintenis. Ultee is een nobele onbekende als hij toetreedt tot Fortuna’s technische staf en wordt gezien als stroman, maar hij heeft intussen zijn plekje in de technische staf gevonden. Vandaag moet Ultee het met Kristof Aelbrecht zien te rooien, aangezien kompaan Kevin Hofland geelgeschorst in de tribune zit.

Het belang van de wedstrijd wordt ook door de supporters onderkend gezien het feit dat wordt opgeroepen de spelersbus te gaan uitzwaaien. En dat laatste moet vooral figuurlijk worden opgevat, aangezien er bitter weinig wordt gezwaaid. Dat wordt meer dan gecompenseerd door het afsteken van vuurwerk. Daar waar rond de jaarwisseling de discussie woedt of het nog wel geoorloofd is om sier- cq. knalvuurwerk af te steken is die discussie helemaal aan de pyrotechneuten van TGV voorbij gegaan. In een rode vuurzee, gekruid met geel en groene rook en enkele luide knallen als toetje verlaat de spelersbus de Milaanstraat en zet koers richting Venlo.


In een a-typisch buschauffersoutfit rijdt @K_n_e_e_p de bus naar Venlo

Als de spelers al lang en breed zijn vertrokken stappen ook de supporters in. Dat was mogelijk ook een goed idee geweest voor Bassala Sambou, aangezien hij de spelersbus mist en door Sjors Ultee wordt thuisgelaten.

Uiteindelijk stappen 309 passagiers in drie dubbel- en één enkeldeks bussen in die de spelers achterna reizen. Doordat er deze keer zoveel mensen met de bus reizen nemen we plaats aan de voorzijde van de bus op de eerste etage. Daar wordt over heel andere zaken gediscussieerd dan we gewend zijn. In de achtergrond hoor ik dat één der Juungkes de vocale strijd aangaat met de beatbox van @IvanhoooFSC, die vooralsnog wordt gewonnen door de beatbox.

Ter hoogte van Venlo doemen aan onze rechterzijde de lichtmasten van Stadion ‘De Koel’ op. De autostrade af, richting station, dan de ‘KK-weg’ omhoog en je bent er. Maar we worden niet zomaar door veel champetter aan de stadspoorten opgewacht. De ontstoken lichtmasten verdwijnen aan de horizon als we via Venlo-Noord richting bestemming rijden.


Waar is de oude vertrouwde Fortuna-gendarmerie toch gebleven?

Na een kilometerslange slakkengang door Venloos niemandsland bereiken we eindelijk de parking van het uitvak. Waar is de tijd toch gebleven dat we gezellig met de trein naar Venlo reisden, ‘Moes’ in Roermond de inhoud van zijn blaas tegen de gereedstaande trein kwakte en na een fikse wandeling in grupetto bij de kassa van het uitvak een toegangsbewijs kochten?

Maar bon, na de vernedering die ‘fouillering’ heet te hebben doorstaan wandelen we de gang door naar de ingang van het uitvak. Dat heeft recent een aanpassing ondergaan. De tralies zijn vervangen door flexiglas dat het Venlose uitvak maakt tot het meest onvriendelijke van Nederland.


Het uitvak bij VVV is volledig van de pot gerukt

Nog een geluk dat de temperatuur nog enigszins meevalt, want je wilt toch niet meemaken dat het flexiglas beslaat door de warmte die van de bezoekers afkomt?

Ondertussen zijn de spelers al bezig aan hun opwarming. Net als afgelopen week kiest Ultee voor Alexei Koşelev als doelman. Door de komst van Lazaros Rota is Clint Essers definitief naar de bank verwezen. De rappe Griek is onze nieuwe rechtsback. Centraal keert Branislav Niňaj terug die met Wessel Dammers het centrale duo vormt. George Cox is de linksback van dienst.


Felix Passlack (links) en Jorrit Smeets (rechts) betreden het kunstgras

Op het middenveld vormen Tesfaldet Tekie en Jorrit Smeets Ultee’s ‘Doppelsechs’. Op rechts speelt Felix Passlack met Amadou Ciss op links. Diepe spits van dienst is vanavond Vitalie Damașcan, terwijl Mark Diemers tussen aanval en middenveld pendelt.

Als scheidsrechter Danny Desmond Makkelie om 19.45 uur de wedstrijd in gang zet is het Fortuna dat meteen de toon zet. Binnen een minuut heeft Fortuna een corner te pakken en lijkt VVV meteen onder druk te kunnen zetten. Zeker als Mark Diemers van een meter of twintig de bal in het zijnet trapt.

Maar daarmee is voldoende gezegd over de openingsfase. VVV trekt zich inderdaad terug op eigen helft en speelt de bal achterin rond. Op het moment dat er ruimte is en een VVV’er naar voren gaat, dan kijkt de speler achterom en schroomt niet om doelman Thorsten Kirschbaum aan te spelen. En daarmee zijn de aanvallende intenties van VVV voldoende belicht.


Wessel Dammers probeert een opening te forceren

En Fortuna dan? Het probeert de Venlose muur te slechten, maar dat lukt niet door de bal in een laag tempo rond te spelen. Pas als een speler door een snelle combinatie wordt vrijgespeeld ontstaat er iets dat lijkt op een aanval, zoals na een kwartier, als een combinatie op de linkerflank ervoor zorgt dat George Cox de linkerflank kan afdweilen.


George Cox maakt zich op voor een voorzet

Maar omdat zijn voorzet niet aankomt, is het gevaar voor VVV’s doel meteen verdwenen. Een andere optie is kiezen voor een individuele actie. Als je een speler uitspeelt dwing je je tegenstander uit de organisatie te komen, komt er ruimte en volgen de kansen vanzelf. Dat laatste lukt Felix Passlack als hij Roel Janssen dolt en tijd en ruimte heeft een voorzet te geven. Maar net als Cox’ voorzet is deze niet op maat, waardoor de aanval met een sisser afloopt.


Goed gezien door ‘King Hans’: Mark Diemers met grof geweld uitschakelen

Pas na een klein half uur kruipt VVV uit haar schulp als Tobias Pachonik zijn flank afloopt en voorzet. Maar de voorzet wordt weggewerkt en via Diemers komt Tesfaldet Tekie in balbezit. In zijn ooghoeken ziet hij een medespeler vertrekken, maar hij trapt tegen Oussama Darfalou, waardoor Danny Post in balbezit komt.

Post speelt meteen Darfalou aan die aan de wandel gaat. Pas als Darfalou aan het strafschopgebied is belandt schoffelt Dammers de Maghrebijn onderuit. Danny Makkelie kent Dammers een gele kaart toe waarna Thomas Bruns een vrije trap mag nemen. Alexei Koşelev zet zijn muur en dekt de ruimte naast de muur af. Bruns trapt de bal inderdaad naast de muur, maar Koşelev heeft het in de smiezen en tikt de bal naast.


Amadou Ciss speelt een ongelukkige partij

De vrije trap van Bruns is van Venlose zijde is het beste dat het thuispubliek tijdens de eerste helft van ‘Zwart en Geel’ te zien krijgt. Voor het restant van de eerste helft trekt VVV zich terug op eigen helft waar het grossiert in de meest fraaie driehoekjes tussen de trio’s Janssen-Kum-Kirschbaum, Kirschbaum-Röseler-Pachonik en Kum-Röseler-Pachonik. Maar ook het kwartet Kirschbaum-Kum-Janssen-Pachonik toont zich van haar sterkste kant als het de bal risicoloos naar elkaar overspeelt met geen Fortunees in de buurt. Met andere woorden: ‘King Hans’ heeft zijn zaakjes goed voor elkaar!


Tesfaldet Tekie speelt over met Richard Neudecker in aantocht

Tijdens de eerste helft wordt Fortuna, naast een afstandsschot van Jorrit Smeets na een dik half uur, alleen in de absolute slotfase nog gevaarlijk. Kirschbaum tikt een vrije trap van dezelfde Smeets uit de hoek en redt vervolgens op een kopbal van Ciss. En daarmee zit de eerste helft erop.


Felix Passlack zit op rechts in de tang

VVV heeft de linkerflank dichtgezet waardoor er geen ruimte is voor de loopacties van Passlack. Maar ook Diemers wordt van van het Venlose doel afgehouden. Daardoor is er geen aansluiting bij Vitalie Damașcan die niet in het verhaal voorkomt. Dat je daarmee al je eigen intenties overboord kiepert, soit. VVV heeft meer punten dan Fortuna en hoeft helemaal niets. Fortuna des te meer.

Maar omdat Fortuna geen openingen kan creëren ontspint zich een oersaai kijkspel en de vooruitzichten zijn niet best. Want ook tijdens de tweede helft heeft VVV geen intentie de aanval te zoeken en probeert via het droppen van de bal in Fortuna’s achterlinie gevaar en paniek te stichten.


En zo is ook Amadou Ciss de bal weer kwijt…

Maar Fortuna geeft niet zomaar op en probeert ook in de tweede helft iets te forceren. Om dat te bereiken wordt Tesfaldet Tekie gewisseld voor Álex Carbonell. Tekie heeft het moeilijk tegen de Venlose reuzen op het middenveld, maar om dan te kiezen voor de Spaanse Jordy ter Borgh

Als Cox de bal ingooit gaat Carbonell er achteraan en tikt de bal richting zestienmetergebied. Daarbij hoopt Carbonell hulp te krijgen van de arbitrage, maar als Christiaan Kum de bal op zijn knie aanneemt en vervolgens tegen zijn arm speelt wuift Makkelie de Sittardse protesten resoluut weg.


Álex Carbonell zet voor tot bij Christiaan Kum

Sterker nog, het levert Damașcan een gele kaart op. Na het moment van opwinding kakt de wedstrijd weer in. VVV ontvouwt nog altijd geen aanvallende intenties en speelt puur reactievoetbal. Het wachten is dan ook op fouten aan Sittardse kant waardoor ze ten aanval kunnen trekken. En die komen er, want allereerst mikt Jerome Sinclair de bal naast het doel van Alexei Koşelev en trapt vervolgens in de benedenhoek die Koşelev met verve verdedigt.


Rasmus Karjalainen mag proberen iets te forceren

Omdat het maar niet lukt openingen te forceren via een snelle balcirculatie hoop je op een buitenspeler die mogelijk iets kan forceren. Dat is misschien wel Jacky Donkor, maar waarom krijgt Nicolai Frederiksen geen speeltijd? Als je als club koketteert met het feit dat je spelers haalt van Juventus FC, waarom krijgen die dan geen kans tijdens een invalbeurt?

En ja hoor, na 88 minuten is het zover: Frederiksen mag invallen. En meteen is hij gevaarlijk als hij op de linkerflank langs zijn tegenstander flitst en prompt wordt neergelegd. Niet dat het iets oplevert, maar het toont wel zijn mogelijkheden. Misschien tegen PEC Zwolle een kwartier eerder brengen?


Nicolai Frederiksen is pijlsnel op de eerste meters

In de blessuretijd denkt Fortuna nog aan een aanval te bouwen, maar komt van een koude kermis thuis. In een eerdere fase van de aanval heeft Passlack in de ogen van Makkelie een blessure geveinsd en de leidsman niet van dergelijk gedrag gediend. Het zorgt na affluiten voor voldoende gespreksstof aan Sittardse zijde. Maar Makkelie is zeker van zijn zaak en gaat verder niet meer in discussie.


De spelers zijn wederom zwaar teleurgesteld

Vooral Rasmus Karjalainen is verontwaardigd, maar hij kan beter verhaal halen bij zijn teamgenoten. Want ook vandaag was het niet goed genoegd. In het uitvak wordt gemopperd over de overwinning van onze volgende tegenstander, PEC Zwolle, op Vitesse. De resultaten van onze concurrenten zitten inderdaad niet mee, maar je kunt er nooit vanuit gaan dan alle andere teams geen punten meer nemen. Het begint met zelf wedstrijden winnen en dat zal dan écht vrijdag aanstaande moeten gebeuren als PEC naar Sittard-Geleen komt.

In de bus wordt gemord over het vormpeil van Amadou Ciss, de late wissel van Nikolai Frederiksen, het transferbeleid van de club en de uitslagen van de concurrentie. Maar komaan, we zijn niet gedegradeerd, laat staan dat we vanavond onze licentie hebben ingeleverd. Maar het gemopper verdwijnt al snel naar de achtergrond als in de middenbeuk van de bus naar ‘hie’ en ‘dao’ wordt gekeken, met ‘de kop’ wordt ‘gehauwd’ en Sefa de rest van de terugreis voor zijn rekening neemt.

Er resteert maar één oplossing: vrijdag met goede moed richting stadion trekken en als één blok achter de ploeg gaan staan. De drie punten blijven dan in Sittard.

Come on you Sittard,

Michel Hennen