Op bezoek bij koploper VVV gaat de formatie van trainer Sunday Oliseh met 4-1 kopje onder. Het breekpunt in de wedstrijd vormt zonder twijfel de rode kaart voor Kamen Hadzhiev na een half uur spelen. Kansloos is de nederlaag desondanks niet te noemen, terecht zonder twijfel. Meer zorgen dan de verliespartij baart het uitvallen van Emrah Başsan na een grove charge van een VVV’er in de slotminuten van de wedstrijd.


10 maart 2017

Fortuna met 10 man onderuit in Venlo

VVV Venlo 4 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 14. Seuntjens 1-0, Başsan 1-1, 27. Van Crooy 2-1, 45. Seuntjens 3-1, 60. Seuntjens 4-1.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, De Regt, Ospitalieri; Briels, Hadzhiev; Başsan (80. Van Hout), Vlijter (61. Saddiki), Stokkers, Dianessy (38. Dautovic).
Toeschouwers: 6.132
Scheidsrechter: Higler.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): Hadzhiev (2x geel)

Na een enerverende midweek Europees voetbal, die men in Parijs en Barcelona niet licht zal vergeten en met een flitsend Racing Genk nog op het netvlies, is het tijd om onze aandacht weer te verleggen richting Jupiler League voetbal. Vanavond staat de uitwedstrijd tegen koploper VVV Venlo op het programma. De reis richting Noord Limburg gaat vandaag via Buchten, dat door de politie van Venlo is gekozen als omwisselplek. Aangekomen bij het sportpark van HBC’03 worden snel de toegangskaartjes omgeruild en ontvangen we de verplichte rijroute voor onze reis richting de thuishaven van onze opponent van vanavond. Man, man, man, op momenten als deze vraag je je toch echt af welke neuroot zich bezighoudt met het uitwerken van dit soort ongein.

Na een korte tussenstop bij rustplaats Spik ter hoogte van Roermond om twee Belgische Fortuna fans te voorzien van hun tickets en parkeerkaart gaat de sightseeing tour verder. Na een omweg van zo’n vijftien minuten door de buitenwijken van Venlo draaien we de Kaldenkerkerweg op en even later rijden we de inmiddels goedgevulde bussluis bij het uitvak binnen. Vanavond maken 312 Fortunezen gebruik van de verplichte auto/buscombi en zullen er ongetwijfeld nog enkele tientallen plaats nemen op de thuisvakken. Volgens Sunday Oliseh ligt VVV structureel en financieel mijlenver voor op zijn club. Dat zal allemaal best zo zijn, maar op gebied van uitsupport kan Venlo niet in de schaduw staan van haar Sittardse opponent. Afgelopen maandag reisden zo’n vijfentwintig VVV fans hun club achterna voor de uitwedstrijd tegen Jong Utrecht in De Galgenwaard. Niet echt een aantal om trots op te zijn als aanstaand kampioen van de Jupiler League.

Omdat mijn maag inmiddels enigszins begint te rommelen begeef ik me naar het cateringpunt. De keuze is nou niet bepaald overweldigend te noemen. De enige warme hap die wordt aangeboden is een broodje worst à raison van €3,10. Vooral over die €0,10 verbaas ik me enigszins. Welke club maakt het zichzelf nodeloos moeilijk door het hanteren van deze niet afgeronde prijzen? Het heeft er alle schijn van dat de neuroot die zich bezig houdt met het uitwerken van het plan van aanpak inzake uitsupporters ook een hand heeft in de organisatie van de catering bij de Venlose club. Na enkele waarschuwingen van mede supporters dat het broodje worst niet te pruimen is en het gegeven dat de Goodyearcommissie al enkele jaren in ruste is, besluit ik af te zien van de aanschaf. Navraag bij mede LB’er Michel leert me dat ik niet bedroefd hoef te zijn dat ik deze culinaire versnapering aan me voorbij heb laten gaan.


No pyro, no party

Fortuna begint de wedstrijd tegen VVV met een op een plek gewijzigde opstelling ten opzichte van de wedstrijd tegen Jong PSV. Dries Saddiki begint vanavond op de bank. In zijn plaats start Djibril Dianessy. Voor de rest geeft trainer Oliseh het vertrouwen aan dezelfde spelers die ook begonnen tegen het talententeam van de Eindhovenaren. Fortuna jonkie Perr Schuurs zag afgelopen week zijn sterke optreden van de laatste tijd beloond met een oproep voor de voorselectie van Oranje U-18

De ploeg van Sunday Oliseh komt sterk uit de startblokken en had na een minuut spelen al aan de leiding kunnen komen. Helaas lukt het Finn Stokkers niet om oog in oog met Delano van Crooij af te ronden. De openingsminuten zijn ontegenzeggelijk voor de geel groenen. In de elfde minuut is Fortuna wederom dicht bij de openingstreffer. Na een corner volgt een scrimmage voor de goal. De bal komt terecht voor de voeten van Gavin Vlijter die uithaalt. Zijn schot wordt gekeerd door van Crooijj. In de rebound is het vervolgens wederom Finn Stokkers die zijn geluk beproeft. Wederom brengt de sluitpost van Venlo redding.


Stokkers werd fel gedekt

Na de openingsminuten komt de thuisploeg wat beter in haar spel en bewijst wederom dodelijk efficiënt te zijn in de afwerking. De eerste de beste kans wordt meteen tot doelpunt bekroond. In de veertiende minuut is het Tristan Dekkers die vanaf rechts de bal kan voortrekken. Doelman Miguel Santos twijfelt en besluit niet uit te komen. VVV topscorer Ralf Seuntjens torent inmiddels hoog boven zijn bewaker Perr Schuurs uit en kopt de bal snoeihard binnen.

Fortuna is niet uit het veld geslagen door deze tegenslag en gaat op zoek naar de gelijkmaker. Lang laat deze niet op zich wachten, als Jerol Promes een overtreding begaat op Finn Stokkers op enkele meters van de zijlijn ter hoogte van het strafschopgebied. Achter de bal staat Emrah Başsan, die al meermaals heeft bewezen te beschikken over een fluwelen traptechniek. De inzet van de Turkse Galatasaray huurling verdwijnt buiten bereik van iedereen in de verre hoek  achter van Crooij in het doel.


Başsan heeft op schitterende wijze toegeslagen

Zes minuten later krijgt Venlo een corner te nemen. De hoekschop van Ken Leemans komt terecht bij Vito van Crooij, die vanaf rand zestien meter uithaalt. Zijn inzet wordt onderweg aangeraakt door Perr Schuurs en laat zo keeper Santos kansloos. Het geluk van een koploper zullen we het maar noemen.

Enkele minuten later is het opnieuw Vito van Crooij die in balbezit komt op de rand van het strafschopgebied. Daar wordt hij onreglementair onderuit getrokken door Kamen Hadzhiev. Scheidsrechter Higler aarzelt geen moment en tovert de Bulgaar een gele kaart voor. Helaas voor Hadzhiev en Fortuna is dat zijn tweede van de avond en dus eindigt de wedstrijd van de middenvelder met een eenzame aftocht richting kleedkamer. Santos brengt vervolgens knap redding op de vrije trap van Van Crooij.


Het zou niet de avond van Hadzhiev worden

Ondanks de numerieke minderheid slaagt Fortuna er toch nog bijna in om op gelijke hoogte te komen. Een kopbal van Ferry de Regt op een hoekschop van Başsan wordt echter helaas van de doellijn gehaald door een VVV verdediger. Inmiddels heeft Oliseh met Emir Dautovic een verdedigende kracht extra in het veld gebracht ten koste van Djibril Dianessy. Perr Schuurs schuift door naar het middenveld. Op slag van rust brengt VVV de stand op 3-1. Başsan wordt van de bal gelopen die vervolgens terecht komt bij Ralf Seuntjens. Die tekent beheerst voor zijn tweede treffer van de avond.

Na rust begint Fortuna aan de eigenlijk schier onmogelijke taak om met tien man de 3-1 achterstand ongedaan te maken. Toch kan men de Sittardse ploeg geen wilskracht ontzeggen. Na tien minuten in de tweede helft komt Fortuna zelfs dicht in de buurt van de aansluitingstreffer als Finn Stokkers tegen de lat kopt op aangeven van Christopher Braun. Enkele tellen later is het VVV dat aan de andere kant in het zijnet schiet na een razendsnelle counter.


Aan inzet geen gebrek

Met nog een half uur te gaan is het de thuisploeg die aan alle onzekerheid een einde maakt. Wederom is het Ralf Seuntjens die het doel weet te vinden. Door middel van een bekeken stiftbal verschalkt hij Santos en completeert op die manier zijn hattrick van deze avond.


Santos is kansloos op de lob van Seuntjens

Na de 4-1 houden beide ploegen het wel een beetje voor gezien en is het enige opzienbarende dat nog gebeurt een veel te harde overtreding van Promes op Başsan. Scheidsrechter Higler doet het af met een simpele gele kaart, daar waar rood mogelijk beter op zijn plaats was geweest. Voor Başsan is het einde wedstrijd strompelend begeeft hij zich richting reservebank.


Hopelijk valt de schade aan Emrahs enkel mee

Enige minuten later maakt Higler een einde aan de wedstrijd en kan men in Venlo beginnen af te tellen richting kampioenschap. Na afscheid genomen te hebben van de spelers, die een welgemeend applaus in ontvangst mogen nemen begeven we ons richting auto. Na door de politie Venlo vakkundig de stad te zijn uitgeleid zien we dat de Swalmentunnel is afgesloten en dat houdt in dat we genoodzaakt zijn om gebruik te maken van de Napoleonsbaan voor een deprimerend ritje door Noord en Midden Limburg. Zonder kleerscheuren overleven we de weg waar iedere boom zo zijn verhaal heeft en even na elven word ik door Ralf afgezet bij mijn woonadres. Fortuna was vanavond een maatje te klein voor VVV. Hopelijk kan met de goede lijn weer oppakken met het tweeluik aan thuiswedstrijden van komende week tegen respectievelijk NAC Breda en De Graafschap.