Na de derby nederlaag tegen MVV was het al duidelijk dat er niets meer te halen viel in de competitie. Het volstrekt ongeïnspireerde veldspel in Venlo maakt duidelijk dat de spelers daar alle vrede mee hebben. Wederom een seizoen waar Fortuna voor de k.. z’n k.. meedraaide op het toch al erbarmelijke Jupiler League niveau. Na vanavond resten er nog twee wedstrijden voordat we weer enkele maanden mogen gaan aansterken na een maandenlange marteling voor lichaam en geest. Volgend seizoen weer een nieuwe ronde en nieuwe kansen. Hoogst waarschijnlijk weer met een compleet nieuw elftal. De huidige ‘Galacticos’ zullen ongetwijfeld hun verdiende plekje vinden in de geschiedboeken van de club. Het hoofdstuk ‘vergeten mislukkelingen’ kan weer met enkele pagina’s worden uitgebreid.


15 april 2016

Ongemotiveerd Fortuna doet pijn aan de ogen

Doelpuntenmakers: 17. Opoku 1-0, 52. Reshida 2-0, 57. Hunte 3-0, 85. Loen 3-1, 89. Promes 4-1.
Opstelling: Kaya, Dengering (81. De Man), Mares, De Regt, Ospitalieri (46. Mert), Van Son, Fafiani, Loen, Saddiki (84. Belkassem), Hutten, Schroyen.
Toeschouwers: 4.411
Scheidsrechter: Dhr. D’Hondt
Geel (Fortuna): Dengering, Mares

De korte verplaatsing naar Venlo wordt ditmaal gemaakt per auto. Na het omwisselen bij parkeerplaats Spik arriveren we ruimschoots op tijd bij het uitvak van het Seacon Stadion-De Koel. Ook vanavond is de uitsupport weer uitstekend te noemen. 280 hondstrouwe fans nemen wederom de moeite om hun club te steunen in een wedstrijd die voor Fortuna nergens meer om gaat.

Trainer Ben van Dael heeft noodgedwongen een aantal wijzigingen moeten aanbrengen in zijn elftal na de derby van afgelopen maandag. Aanvoerder Roel Janssen heeft naar het schijnt zijn duim uit de kom. Het lijkt erop dat Janssen daardoor tegen MVV zijn waarschijnlijk laatste wedstrijd voor de Sittardse club heeft gespeeld. Zijn opvolger en vervanger van vanavond staat gelukkig al klaar in de persoon van Luc Mares. Een van de heel weinige lichtpuntjes van dit seizoen. Ook Jordie Briels en Nayib Lagouireh zijn niet ongeschonden uit de derbystrijd gekomen en missen derhalve de wedstrijd van vanavond. De vervangers zijn Youri Loen en Dries Saddiki. De opstelling van Fortuna luidt als volgt: Kaya, Dengering, Mares, De Regt, Ospitalieri, Van Son, Fafiani, Loen, Saddiki, Hutten en Schroyen.


Ben van Dael werd bedankt voor zijn verdiensten voor VVV

De wedstrijd komt maar langzaam op gang. Het zomeravondvoetbal begint voor de Sittardse ploeg dit seizoen al medio april. Voor de geel groenen staat er na de derby nederlaag tegen ‘De Sjengen’ niks meer op het spel en dat straalt men ook uit. Van VVV mag men verwachten dat men er alles aan zal doen om de huidige tweede plaats op de ranglijst vast te houden. Desondanks is de eerste kans van de wedstrijd voor Fortuna. Een prima pass van Jens van Son bereikt Lars Hutten die oog in oog met doelman Deckers niet de rust weet te bewaren en de bal over het doel heen schiet.


Hutten schiet op doel…


… maar mist

Twee minuten later is het aan de andere kant wel raak. Een voorzet van Resida bereikt Opoku die de bal al glijdend voorbij Ferhat Kaya weet te tikken. Even later is Venlo dicht bij de 2-0. Een steekpass van Opoku bereikt Ralf Seuntjens , maar de topscorer van de Jupiler League moet het afleggen tegen Ferhat Kaya. De volgende kans is weer voor Fortuna. Een vrije trap van Youri Loen komt voor de voeten van Raymond Fafiani die snoeihard uithaalt. VVV doelman Deckers brengt met een uiterste krachtinspanning redding en tikt de bal over de achterlijn.


Fafiani kon zijn kunstje van Spangen helaas niet herhalen

Dit is tevens het laatste noemenswaardige feit van de eerste helft. Ondanks het speloverwicht van de thuisploeg weet men de score niet verder uit te breiden. Na de eerste 45 minuten gaat men dan ook rusten met een kleine maar verdiende voorsprong voor de gastheren.

Op supportersgebied staat Fortuna dan inmiddels al met 10-0 voor. Onder leiding van gelegenheids capo en daredevil Joris ontstaat er een geweldige sfeer in het uitvak. De capriolen van onze razende reporter boven op het hek van het gastenvak bezorgen overigens ook menigeen hartkloppingen.

In de tweede helft schakelt VVV een tandje bij en binnen het kwartier is het een gelopen strijd. Eerst is het Resida die in de 52e minuut van dichtbij de bal achter Kaya kopt en vijf minuten later is het Hunte die het verschil op drie doelpunten brengt. Bij Fortuna gaan daarna de kopjes volledig omlaag en is het hopen dat de gastheren niet uit zijn op een volledige vernedering van hun opponent. Dat blijkt gelukkig niet het geval te zijn. Na de 3-0 neemt VVV gas terug en lijkt de wedstrijd volledig dood te bloeden.


One-touch voetbal van Dennis

Voor de away support is de 3-0 stand overigens allerminst reden om gas terug te nemen. Hoe slechter het voetbal en hoe beroerder de stand, hoe beter de sfeer lijkt het wel. Het: ‘We lose every week, we lose every week. You’re nothing special, we lose every week!’ is alleszeggend in deze.

Vijf minuten voor tijd is het dan toch Fortuna dat tot scoren weet te komen. Een voorzet vanaf links bereikt Youri Loen die de bal beheerst achter doelman Deckers knalt. Vier minuten later is het verschil weer drie doelpunten. Een vrije trap van Paulissen bereikt het hoofd van Promes die de bal via Kaya in het doel kopt. Even later fluit scheidsrechter D’Hondt voor het einde van de wedstrijd en is de tweede derbynederlaag binnen een week een feit.


Joeri en Youri overleggen wat er mis ging

Na de wedstrijd worden we nog enige tijd opgehouden in het parkeervak voordat we aan de terugreis kunnen beginnen. De begeleidende Sittardse politie vindt het even verderop nodig om een gevaarlijke en totaal onnodige inhaalmanoeuvre uit te halen. Vlak na een rotonde worden we voor een flauwe bocht met hoge snelheid door de grijze Golf ingehaald, die daarbij ook nog eens de doorgetrokken streep negeert. De begeleiding door de vrienden in het blauw is na de wedstrijd sowieso erg overtrokken en zorgt eerder voor gevaarlijke situaties op de weg dan dat het voor een veilig gevoel bij de overige weggebruikers gezorgd zal hebben.

Nadat we een afslag hebben gemist en een flink stuk hebben omgereden via een industriegebied in Venlo bereiken we dan toch de gehekelde Napoleonsbaan. De tunnels op de A73 zijn dicht, waardoor we via deze route onze weg huiswaarts moeten zoeken. Na het ophalen van herinneringen aan eerdere ritten over deze weg, vergeten we langzaamaan de wedstrijd van eerder vanavond. Nadat we op de A2 bij Echt vervolgens ook nog een stuk langzaam moeten rijden in verband met de werkzaamheden aan de eerder op de dag gekantelde vrachtwagen, bereiken we rond half twaalf onze thuisbasis.

Tot slot de op een na laatste beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday klassement.

Resultaat: Belabberd voetbal en een nederlaag, 0 punten.
Uitvak: 280 uitsupporters, 10 punten.
Stadion: Waardeloze bagger, 3 punten.
Thuisfans: Ja, 4000 man voor een ploeg die op de tweede plaats staat. Van enige interactie is geen sprake tijdens deze pseudo-derby, 4 punten.
Catering: 3 euro 10 voor een broodje bockworst die wordt verzopen in de curry. Met de smaak is naar verluidt weinig mis. Met de prijs/kwaliteit des te meer, 6 punten.
Randvoorwaarden: Stewards wel vriendelijk en ook redelijk wat plaats voor vlaggen. Programmaboekjes na een flinke zoektocht van John toch beschikbaar, 9 punten.

Een totaal van 32 punten en dat is goed voor een tiende plaats in het “TGIF’ klassement.