Wie deze week en voorafgaande weken de trainingen van Fortuna Sittard heeft bezocht, zal een groot verschil zijn opgevallen. Er wordt weer gelachen en vooral weer hard getraind in Sanderbout. De spelers en staf zijn naarstig op zoek naar de topvorm van voor de winterstop. Slagen ze daarin voor vrijdag?

 

 


Die topvorm heeft Fortuna overmorgen hard nodig in het—op papier—lastigste duel van de reguliere competitie: NEC in Nijmegen. In Nijmegen verloor de koploper (vergeet Jong Ajax) van de eerste divisie nog niet (11x winst en 2x gelijk). Als iemand in staat moet zijn om NEC in eigen huis te verslaan, dan is dat de nummer 2: Fortuna Sittard (de topvorm-versie wel te verstaan).

Als Fortuna titelaspiraties heeft (het maximale doel in het restant van de competitie), dan zou winst in Nijmegen welkom zijn. Dat brengt Fortuna namelijk op één punt van NEC. Gegeven Fortuna’s vormdip is een punt in Nijmegen zeker niet slecht. Het zou het verschil op de ranglijst op vier punten houden en—gegeven NECs rammelende uitresultaten—Fortuna zeker niet uitschakelen in de titelrace. Bij verlies zit Fortuna langdurig in de wachtkamer.

Echter, Fortuna heeft de punten ook nodig voor een andere reden: daar waar er in de winterstop een grote kloof gaapte tussen Fortuna / NEC en de rest, is die kloof behoorlijk geslonken. FC Emmen kan Fortuna vrijdag al passeren. Belangrijk is plek vijf in de competitie (vergeet ook Jong PSV). Eindigt Fortuna bij de eerste vijf, dan mag Fortuna de eerste ronde van de playoffs overslaan. Dat is het minimale doel dat Fortuna zich in het restant van de competitie kan stellen. Na veertien verliespunten in vijf duels is het gat tussen Fortuna en de nummer zes op de ranglijst geslonken van vijftien punten naar zeven.

We hebben het allemaal netjes bijgehouden in onderstaande grafiek.

[visualizer id=”43732″]

Vrijdag weten we meer. Vormdip of niet, er is geen vormdip onder de Fortuna-support. Het uitvak zit weer goed vol.

Come on Yellow Boys

Riccardo Welters