Fortuna lijkt de weg helemaal kwijt te zijn. De nederlaag tegen de Tricolores is alweer de vierde op rij. Het voetbal daarbij inspiratieloos, fantasieloos, futloos en bij vlagen tenenkrommend slecht. De wedstrijd van vanavond was nog de beste van het vierluik, het resultaat wederom hetzelfde. Fortuna staat na afloop weer met lege handen. Niemand lijkt daarbij te weten hoe men de neerwaartse spiraal een halt kan toeroepen.


6 december 2013

Fortuna voor vierde maal op rij onderuit

Willem II 2 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 30. Andrade 1-0, 55. Andrade 2-0 (penalty), 71. Boymans 2-1 (ed).
Opstelling: Kaya; Hendrickx, De Boer, Janssen, Kis (85. Zejnilovic); Gulpen (72. Vankan), Voorn, Nepomuceno; N’Koyi, Khalouta, Amoah.
Toeschouwers: 7.700
Scheidsrechter: Manschot.
Geel: Hendrickx, De Boer rn Kis.
Rood: .

Na de beschamende vertoning in Rotterdam tegen Excelsior een week geleden staat vanavond wederom een uitwedstrijd op het programma. Ditmaal gaat de reis naar Tilburg waar Willem II de rol van gastheer op zich zal nemen. Aangekomen bij het Offermans Joosten groep stadion staat de bus al te wachten. De personele samenstelling van de achterste rijen in de bus is de laatste weken flink aan verandering onderhevig geweest. Van de oorspronkelijke groep is vrij weinig meer over en de meest markante nieuwkomer binnen de geledingen is zondermeer Kaolesjup. De oud kroegbaas annex palletklopper die de aandelen Jupiler met een simpele handbeweging tot recordhoogten doet stijgen. Kaolesjup die ook wel eens met André wordt aangesproken werkt zondermeer sfeerverhogend en El Presidente lijkt zijn plaats achterin voorgoed kwijtgespeeld te hebben.

Op de heenreis gaat het voor het grootste gedeelte over de persconferentie die de club heeft belegd voor zaterdagmorgen 10 uur. Ondanks dat er officieel nog niets naar buiten is gebracht, weet vrijwel iedereen wat er tijdens de persconferentie wereldkundig gemaakt zal worden. De Fitland deal is zonder meer een gigantisch belangrijke stap richting een gezond Fortuna, maar er moet nog heel veel gebeuren voordat we mogen spreken van een gezonde club. De quotes van Martin Masset op fortunasc.nl: `je moet je afvragen hoe we Fortuna Sittard zien. We zijn een BVO en in de Sportzone gaat dadelijk een Eredivisieclub voetballen die toch het gebied daar omhoog trekt, linksom of rechtsom.` is mijns inziens dan ook een zeer gewaagde en voorbarige uitspraak. Een uitspraak waarvan ik overigens natuurlijk hoop dat hij gerealiseerd gaat worden.

Het door het buscomité afgekondigde striktere alcoholbeleid in de bussen blijkt zeer losjes geïnterpreteerd mogen te worden. Behalve de controle op meegebrachte eigen drank, blijft het hoge kroeggehalte in de achterste regionen gelukkig gewoon gehandhaafd. Enig voordeel van de busreizen naar wedstrijden van Fortuna was in de afgelopen jaren dat men in ieder geval niet volkomen nuchter de ellende op het veld hoefde te aanschouwen. Ter hoogte van Maarheeze wordt een korte tussenstop gehouden om de nicotine verslaafde reizigers in de bus van hun behoeften te voorzien. Ook wordt even gewacht op Mosselman & co die door een misrekening bij Firma Slangen geen plaats meer in de bus wisten te bemachtigen en met een busje worden nagebracht.

Aangekomen bij het Koning Willem II stadion in Tilburg besluit ik ten eerste om eens wat gaan te eten. Tot mijn grote vreugde zie ik dat net als bij Telstar ook hier een broodje Unox te verkrijgen is. In de hoop op eenzelfde culinaire versnapering bestel ik enthousiast. Dat enthousiasme verdwijnt al snel als ik het broodje krijg aangereikt. Echt vers voelt het immers niet meer aan en bij de eerste hap blijkt het broodje vooral erg taai te zijn.


Broodje hoogovens

Gelukkig zijn de medewerkers van de catering wel erg klantgericht en vriendelijk. Met typische Brabantse gastvrijheid wordt een van mijn mede LB’ers te woord gestaan. Op zijn vraag of er misschien ook programmaboekjes zijn te verkrijgen volgt een interessante conversatie.

Hebben jullie ook programmaboekjes?’

‘Jazeker’

Daarna valt even een stilte, gevolgd door de herhaling van de vraag:

‘Hebben jullie nu boekjes?’

‘Jazeker, met alles erop en eraan.’

‘Wat is dat nu voor een antwoord?’

‘Ja, wat is dat nu voor een vraag? Of meen je dat serieus:

Tja, het was dus inderdaad een serieuze vraag. Een waarvan je mag verwachten dat die in een voetbalstadion gesteld kan worden. Aangezien we geen interesse hebben om nog langer in discussie te gaan met deze beperkte Tilburger zoeken we de tribune maar weer eens op. Dat dit Willem II punten gaat kosten in de ‘Thank God I’t’s Friday competitie’ mag echter duidelijk zijn.


Alle pepermuntjes verzamelen

Trainer Wil Boessen heeft zijn formatie op twee plaatsen gewijzigd ten opzichte van vorige week. Jeffrey Vlug is geblesseerd en wordt vervangen door de razendsnel van zijn lichte blessure herstelde Patrick N’Koyi. De tweede wissel betreft Franco Zennaro die na zijn zwakke optreden tegen Excelsior de bank mag gaan warmhouden. Gelukkig heeft Willy een prima vervanger achter de hand in de uiterst talentvolle Lars Gulpen. Met klasbakken als deze binnen de selectie vraag je je af hoe het mogelijk is dat we zo laag op de ranglijst staan. De volledige opstelling luidt als volgt: Kaya, Hendrickx, De Boer, Janssen, Kis, Voorn, Gulpen, N’Koyi, Khalouta, Nepomuceno en Amoah.


Bij Willem II een verrassing in de basis

Bij de tegenstander van vanavond komen we twee bekende gezichten met een Fortuna verleden tegen. De eerste is Zarko ‘Zorro’ Grabovac. De sympathieke aanvaller/verdediger die het zo ongeveer tot cultstatus schopte in zijn periode bij de geel/groenen. De andere is AZ huurling Ruud Boymans, die afkomstig is uit de jeugdopleiding van de Sittardse club. Beide spelers hebben er nooit een geheim van gemaakt dat Fortuna nog steeds een prominent plekje in hun hart heeft.

Voor de wedstrijd is er een minuut stilte voor de dondag overleden Nelson Mandela alsook  voor  een van de clubiconen van de Tricolores, Toon Becx.


Een minuut stilte

Willem II neemt vanaf de aftrap het iniatief en zet Fortuna vast op eigen helft. De Sittardenaren weten nauwelijks onder de druk uit te komen. De eerste kans is voor Terell Ondaan die oog in oog met Ferhat Kaya zijn meerdere moet erkennen in de nog altijd prima keepende doelman.

Even later is het Ruud Boymans die verzuimt om de Tiburgers op een verdiende 1-0 voorsprong te zetten. Ook Ali Messaoud laat koppend de kans liggen om de thuisploeg in een zetel te helpen. Fortuna stelt daar nog steeds vrij weinig tegenover. Verdedigend ziet het er vanavond nog niet zo slecht uit, maar aanvallend weet men geen moment de indruk te wekken de thuisploeg in problemen te kunnen brengen.

Duidelijk is dat het wachten is op het moment dat Willem II de doorbraak weet te forceren en dat moment komt uiteindelijk in de dertigste minuut. Een voorzet van Terell Ondaan vanaf links bereikt Bruno Andrade, die al vallend de bal in de verre hoek kopt en Ferhat Kaya kansloos laat, 1-0. De dikverdiende treffer is voor enkele personen in het vak links van ons het signaal om hun niet zelfgemaakte vlag te tonen. ‘South Bristol City Boys’ valt erop te lezen. De boys zijn blijkbaar uit Good Old England overgekomen voor een cursusje vlaggen ophangen. Helaas voor hen zijn ze daarbij in een niet al te handig vak vol Kruikenzeikers terecht gekomen. Het gestuntel links van ons is al bijna even lachwekkend als het gestuntel van onze geel/groene matadoren moet zijn voor de neutrale toeschouwer. Voor alle betrokkenen is het echter geen laughing matter.

Na de voorsprong nemen de Tilburgers enigszins gas terug en geven Fortuna de kans om een beetje terug te komen in de wedstrijd. Echte kansen weet men echter niet te creëren en de rust wordt dan ook bereikt met een 1-0 achterstand. Op slag van rust blijken ook de Boys uit Bristol geslaagd voor  hun beginnerscursus ‘vlaggen ophangen voor Dummies´.  De vlag hangt na dik een kwartier toch netjes op zijn plaats. ´Well done Gents!´ en dat levert ze bovendien een welgemeend applaus op vanuit het uitvak.


Missie geslaagd

In de tweede helft komt Fortuna iets feller uit de startblokken en probeert de gelijkmaker te forceren. Echt gelikt ziet dat er nog niet uit, maar in ieder geval speelt men nu met een beetje passie en inzet. Dat wordt goed opgepakt door het uitvak en de sfeer neemt zienderogen toe. Echte kansen weet Fortuna tijdens dit offensief niet af te dwingen en in de 56ste minuut slaat de thuisploeg keihard toe. Na een counter via plaaggeest Terell Ondaan ziet Jonathan Hendrickx zich genoodzaakt aan de noodrem te trekken. Helaas is dat binnen de zestien meter en scheidsrechter Manschot ziet geen andere optie dan de bal op de elfmeterstip te leggen. Bruno Andrade laat zich dit buitenkansje niet ontnemen en schiet feilloos binnen, 2-0 en het lijkt over en sluiten voor vanavond.

Toch gaan de kopjes bij de Fortunezen op deze vrijdagavond niet omlaag. Over de inzet valt in de tweede helft absoluut niet te klagen. Helaas mist de Sittardse aanval de klasse om de Tilburgse verdediging echt in verlegenheid te brengen. Patrick Amoah en Gevaro Nepomuceno komen overduidelijk gewoon tekort voor Jupiler niveau en datzelfde geldt eigenlijk ook wel voor Abdelaziz Khalouta. Patrick N’Koyi mist nog heel veel wedstrijdritme, maar is desondanks ‘met afstand de beste aanvaller binnen de Sittardse geledingen.

Daar waar de aanvalslinie dus geen potten kan breken komt de hulp uit onverwachte hoek. Een vrije trap op rechts van het strafschopgebied komt op het hoofd van Ruud Boymans, die na zijn gemiste penalty in Sittard eerder dit seizoen, wederom laat blijken zijn jeugdliefde nog niet vergeten te zijn. Feilloos kopt hij het leer achter zijn eigen doelman Swinkels. `Boymans is een Fortunees!´scandeert het uitvak. Wijselijk besluit Ruud om maar niet te klappen richting uitvak.

Na de 2-1 wordt het een open wedstrijd. Willem II gaat op zoek naar de winnende treffer en komt enkele keren dichtbij, mede door een schot op de lat van Bruno Andrade. Fortuna´s beste kans komt vlak voor tijd als Yoann de Boer uithaalt vanaf rand zestien meter. Zijn bal wordt uit de goal geranseld door keeper Swinkels. Dit is tevens het laatste wapenfeit van de wedstrijd en even later fluit scheidsrechter Manschot voor het einde. Nadat de spelers een welgemeend applaus in ontvangst hebben mogen nemen voor hun inzet, begeven we ons richting uitgang. Qua inzet en mentaliteit was het vandaag vele malen beter dan in de voorgaande wedstrijden, maar helaas levert dat ook nu geen punten op. Eerlijkheid verplicht wel te zeggen dat Willem II de zege natuurlijk volledig verdiende.


Spelers bedanken away support

Op de terugweg krijgen we een mededeling die ons de nederlaag meteen doet vergeten. We hebben toestemming gekregen om over twee weken tijdens de verplichte buscombi tegen Volendam al om 12.30 uur in Paling City welkom te zijn. Geweldig nieuws, kan al bijna niet meer wachten. Misschien krijgen we dan eindelijk de kans om wat dijken door te prikken.

Rest alleen nog de beoordeling van Willem II in de beoordeling van het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: 3 keer 0 of 0 keer 3, het resultaat blijft hetzelfde.
Uitvak: Een kleine 180 fans, goed voor 8 punten.
Stadion: Veel mis is er niet met het Koning Willem II Stadion. Echt tot de verbeelding spreken doet het echter ook niet, 6 punten moet genoeg zijn.
Thuisfans: Interactie is er ontegenzeggelijk. Met de pepermuntjes rechts van ons en met wat verdwaalde South Bristol City Boys rechts van ons. Als we hier ooit winnen gaat dat ongetwijfeld een 10 opleveren. Ondanks de nederlaag toch 8 punten.
Catering: Hoogst onfatsoenlijk personeel en taaie broodjes. Dat men het zich in Tilburg bekijkt. Een 2 omdat volgens de reglementen zo moet.
Randvoorwaarden: Geen programmaboekjes, onvriendelijke stewards en maar weinig plaats voor vlaggen. Een 0 voor de moeite.

Dat brengt het totaal op 24 punten en levert de Tilburgers een voorlopige tiende plek op.

G. Erens