Naam: Chris van Geem
Geboortedatum:
07-07-1971
Geboorteplaats:
Gent (Bel)
Bijzonderheden: Met KRC Genk won Chris eenmaal de landstitel en tweemaal de nationale beker. Bovendien speelde Chris met KRC Genk ook nog tien Europacupduels in alle drie de Europacuptoernooien (UEFA-cup, Europacup voor bekerwinnaars en de Champions League). Met SV Waregem won hij eenmaal het kampioenschap van de Belgische tweede klasse en speelde hij ook nog twee UEFA-cup duels.

Staat van Dienst (tot 19-10-2001):

Periode Club Trainers Wedstrijden Doelpunten
….-1993 Zwijnaerde, RC Heirnis Gent ??
1993-1997 SV Waregem Theunisz, Van Maldegem, Houwaart
1997-2001 KRC Genk Antheunis, Boskamp, Denier 93 3
2001-…. Fortuna Sittard Verel 4 0
Totaal >97 >3

 

Bij welke clubs heb je betaald voetbal gespeeld, hoeveel wedstrijden en wie zijn je trainers geweest?

“Ik ben begonnen als profvoetballer bij SV Waregem en ik heb er 4 seizoenen gespeeld. Mijn trainers waren Pol Theunisz, André van Maldegem (2 keer), Henk Houwaart en nog een van wie ik de naam niet direct meer weet. Daarna heb ik 4 seizoenen bij RC Genk gespeeld. Ik heb als trainers Aimé Antheunis en Jan Boskamp meegemaakt en nu bij Fortuna Hans Vérel. Ik vermoed dat ik in België zo’n 250 wedstrijden heb gespeeld.”

Met welke bekende spelers heb je zoal samengespeeld?

“Bij Waregem heb ik gespeeld met Krüzen, Aurelio Vidmar, De Sloover, Abbeels en Florian Urban. De bekendste namen met wie ik bij Genk heb samengespeeld zijn Strupar en Oulare.Oh ja, bij Waregem heb ik ook nog een half seizoen met Raymond Atteveld gespeeld, een goeie speler overigens. Bij Genk heb ik in mijn periode geen enkele Nederlandse speler meegemaakt.”

Op welke plaats ben jij inzetbaar en hoe zou jij jezelf als speler typeren?

“Mijn beste positie is centraal in de verdediging, zowel links als rechts, hoewel liever rechts, omdat ik een rechtsvoetige speler ben. Maar veel maakt mij dat niet uit. Mijn sterke punten zijn mijn snelheid, wendbaarheid, tackle en kopspel en ik denk dat ik toch ook wel een redelijk inzicht heb.”

Had jij je voor jezelf als doel gesteld om betaald voetballer te worden?

“Ja, dat is voor mij altijd herkenbaar geweest, van kleins af eigenlijk. Ik ben toen in contact gekomen met AA Gent – ik woonde toen in Gent – en wilde daarom ook een leven als profvoetballer beginnen en dat is mij goed bevallen.”

Je hebt met name bij RC Genk de bloeiperiode meegemaakt en zodoende een aardig palmares weten op te bouwen. Wat is de mooiste herinnering die je uit die periode hebt overgehouden?

“Dat is zonder twijfel het winnen van de beker in mijn eerste seizoen. Het jaar daarop hebben we zelfs kampioen gespeeld, maar dat is dan over een heel seizoen en dan is de uitlating iets minder. Het is heel mooi als je zo’n ene wedstrijd weet te winnen en dan ook nog eens op de Heizel. We speelden toen een superwedstrijd.”

Hoe ben je eigenlijk bij Fortuna terechtgekomen?

“Ik ben eigenlijk op een zijspoor geraakt door Boskamp, want hij zag het niet in mij zitten. Ik had daarvoor drie volledige seizoenen gespeeld en van het ene op het andere moment stond ik er niet meer in, zelfs niet meer op de bank. Ik heb toen veel met de reserves moeten meespelen en voor aanvang van het huidige seizoen kreeg ik van Genk te horen dat ze mij helemaal niet meer nodig hadden en vervolgens heeft mijn manager zijn werk gedaan. Fortuna toonde interesse en toen is het heel snel gegaan.”

Was Fortuna de enige club die interesse toonde?

“Nou nee, er waren ook nog wat clubs in Tweede Nationale in België die interesse toonden en nog een aantal clubs uit de onderste regionen in Eerste, maar ik heb het een beetje gezien in België. Ik heb er 8 jaar gespeeld en was voor mijzelf toch wel aan vernieuwing toe.” Beschouw jij je overgang naar Fortuna op sportief gebied als een “stapje terug”, omdat je met RC Genk Europees hebt gespeeld?

“Ja, het is natuurlijk wennen als je van 20.000 vaste supporters naar een stuk minder hier gaat, maar ik zie het zeker niet als een stap terug. Ik heb een nieuwe motivatie om mij te bewijzen voor het Nederlands voetbal, want ik had hier nog geen minuut gespeeld en op zich lijkt mij deze competitie ook veel moeilijker, technischer. Ik vind het veel plezanter spelen in Nederland dan in België, het niveau ligt hier een stuk hoger.”

Zijn er grote verschillen tussen het voetbal in België en dat in Nederland?

“De topclubs in België zouden hier waarschijnlijk ook wel meekunnen, ook in de top, maar dat zijn er maar 5 of 6. De rest is gelijkwaardig en die zouden het heel moeilijk hebben om te overleven in de Eredivisie. Het niveau ligt hier echt een stuk hoger.”

Als je Fortuna vergelijkt met de organisatie bij de andere clubs waar je gespeeld hebt, zijn er dan dingen die jou opvallen?

“Het is moeilijk te vergelijken. Ik heb bijvoorbeeld de top meegemaakt in Genk, daar begon het eigenlijk bij niks en ineens was het een topclub en dan is het een moeilijke vergelijking met Fortuna, dat in de onderste regionen van de Eredivisie speelt. Maar als je ziet wat voor een accommodatie Fortuna heeft voor een club die onderaan staat in de Eredivisie, moet ik “chapeau” zeggen. Hier heb je alles wat je nodig hebt.”

In de jaren ’70 en ’80 waren het vaker de Nederlanders die de vedetten waren in het Belgische voetbal. De laatste jaren hebben steeds meer Belgen de stap naar Nederland gemaakt. Heb jij hiervoor een verklaring?

“Nu begint men meer te kijken naar België om spelers binnen te halen, kijk maar naar Haeldermans en mijzelf. Er zijn nu zo’n 24-25 Belgische spelers in Nederland, ik denk dat men nu het vertrouwen heeft gewonnen in Belgische spelers en er zijn zeker goede Belgische spelers. Maar dat het niet eerder gebeurd is, heeft misschien te maken met trots en ijdelheid die men in Nederland heeft gehad.”

Ik haal vervolgens het “dikke nekken” beeld aan dat Belgen nog wel eens van Nederlanders hebben (gehad) en Chris vervolgt zijn antwoord:

“Ja, dat is misschien ook wel zo, maar nu ik er zelf tussenzit, valt het mij reuze mee. Je moet Nederlanders met een korreltje zout nemen. Er zijn er veel die een heel grote mond hebben, die heel spontaan alles zeggen of die flapuit zijn. Belgen zijn wat bescheidener, maar op zich is het verschil niet te groot.”

Heb jij een verklaring voor het feit dat er zoveel spelers bij Fortuna geblesseerd zijn?

“Mochten we daar een verklaring voor hebben, dan zou het probleem snel opgelost zijn, dan zouden we geen gekwetsten meer hebben. Maar de trainer zoekt ook naar een verklaring: ligt het aan de trainingen, ligt de oorzaak op privé-gebied?”

Ik leg Chris uit dat het een probleem is dat niet van dit seizoen is, maar toch al enkele jaren speelt en vraag hem hoe hij zelf hersteld is van zijn blessure die hij in de uitwedstrijd tegen Den Bosch had opgelopen.

“Ik heb maandag (de maandag na de thuiswedstrijd tegen Sparta, HD) voor het eerst volledig met de groep meegetraind. Tegen Sparta zat ik volledig kapot en toen heeft de trainer mij gelukkig gewisseld, het had ook geen minuut langer moeten duren, want dan had ik zelf om een wissel moeten vragen. In de week voor de wedstrijd tegen Sparta heb ik voor het eerst weer met de groep kunnen meetrainen na een redelijk lange blessureperiode en dan ontbreekt het natuurlijk nog aan wedstrijdritme, hetgeen je moet opdoen door weer veel wedstrijden te gaan spelen. Ik heb ook niet met het 2e kunnen meespelen, juist omdat er zo weinig fitte spelers bij het 1e waren, was dat risico te groot.”

Vind jij dat Fortuna momenteel voldoende kwaliteit heeft om zich in de KPN Eredivisie te handhaven?

“Ik ben er zeker van. We hebben nu eenmaal de pech gehad dat we dat nog niet hebben kunnen uitbouwen met één vaste ploeg door al die gekwetsten. Maar als je van het begin af een aantal wedstrijden met dezelfde ploeg kunt spelen, haal je ook gemakkelijker de punten. Het feit dat we dit weekend geen wedstrijd hebben (Ajax uit werd verplaatst wegens Amsterdamse UEFA Cupverplichtingen, HD), heeft zijn voor- en nadelen. Er kunnen gekwetste spelers terugkomen, maar langs de andere kant doe je ook weer geen ritme op.”

Momenteel gaat het niet echt geweldig met de 3 Zuidlimburgse clubs en met name in de regionale pers wordt er weer volop gepraat over een FC Limburg. Je hebt zelf bij een fusieclub gespeeld, RC Genk. Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van een fusie?

“Het voordeel is dat je je dan meer kunt concentreren op één club in de regio Limburg. De nadelen? Ik vind Roda, pffff, in mijn ogen kan dat niet fusioneren met Fortuna Sittard, het zijn twee verschillende clubs, hoewel in dezelfde regio, maar dat moet zo blijven. Ik heb zelf niet veel van de fusie in Genk (Winterslag en Thor Waterschei, HD) meegemaakt, die was al 9 jaar achter de rug. Ik hoorde wel links en rechts dat er mensen zijn geweest die bewust niet meer wilden gaan kijken, omdat er een andere club bij was betrokken.”

Wordt voetbal door de supporters hier anders beleefd dan wat je in België hebt meegemaakt?

“Ik denk toch even fanatiek wel, hoor, hoewel hier in Sittard minder toeschouwers zijn dan in Genk. Ik ben nog niet zo bekend met het Nederlandse voetbal, ik heb pas een paar verplaatsingen (uitwedstrijden, HD) meegemaakt. Ik ben bijvoorbeeld bij PSV op de tribune geweest (Chris was toen geblesseerd, HD) en ik vond dat de mensen er toch stiller en beleefder waren, minder uitbundig. Bij Genk, Anderlecht en Brugge is men verbaal toch meer aanwezig.”

Wat vind je van het supportersbeleid van Fortuna, m.a.w. doet Fortuna voldoende om de supporters aan zich te binden?

“Dat is een moeilijke vraag, want ik ben hier nog niet zo lang. Maar op zich hebben de supporters hier toch een hechte band met de spelers.”

Wat vind jij van de omgang van de spelers met de supporters?

“Ja, ik ga dan toch weer een vergelijking met Genk maken. In Genk stonden de supporters veel korter bij de spelers, werden ook meer initiatieven genomen. Maar ik denk dat er toch een scheiding moet blijven tussen spelers en supporters. In Genk stonden de supporters en de spelers soms te dicht bij elkaar, dat is dan ook weer niet goed.”

Ondergetekende legt Chris uit hoe de situatie bij ons is geweest, geen plaats in het stadion, maar een soort mobile home ergens tussen de bouwtoestanden op 100 meter afstand van het stadion en dat er mede met dank aan Theo Mommers binnenkort ook voor de gewone supporters een “home” in het stadion komt.

“Toen ik voor het eerst werd uitgenodigd om naar de supporters te gaan, had ik ook zoiets van : “Jezus, het is toch spijtig dat het zo moet.” Er zijn een heleboel mensen die er alles voor over hebben en die er veel voor betalen en dan moet er toch iets gebeuren voor die supporters. Dat blijkt dat er inderdaad iets komt of gaat komen en dat verdienen jullie toch ook.”

Je bent nu 30 jaar en hebt als speler al behoorlijk wat meegemaakt. Wat wil je als voetballer nog bereiken?

“Allereerst wil ik zolang mogelijk op het hoogste niveau blijven spelen, in Nederland, België of ergens anders, maar het moet natuurlijk niet ten koste van mijn gezondheid. Ik heb momenteel nog heel veel plezier in het spelletje, ik kan mij nog geen dag zonder voetbal voorstellen. De eerste ambitie voor Fortuna voor dit seizoen is natuurlijk handhaving in de Eredivisie.”

Topsport en doping. Wat is jouw mening hierover?

“Dat past niet samen, hoewel het er is en er ook veel gebruikt wordt. Ik denk dat het in de voetballerij niet of nauwelijks voor komt, dat er op een gezonde manier wordt gespeeld. Je kunt je lichaam versterken door allerlei middelen, maar ik vind dat niet fair ten opzichte van anderen die dat niet doen, dus laat ons maar allemaal op hetzelfde niveau sporten.”

Wat wil je gaan doen als je actieve topsportcarrière voorbij is en denk je daar nu al aan?

“De laatste paar maanden meer en meer. Kijk, ik ben nu 30 en heb na dit seizoen nog een contract voor nog een seizoen en dan moet je daar toch wel mee bezig zijn. Er zijn wel wat alternatieven, maar dat zal waarschijnlijk in de horeca zijn, maar hoe en waar weet ik nog niet. Ik denk overigens niet dat ik trainer zal worden, daar ben ik het type niet voor.”

Wat zijn je hobby’s?

“Momenteel enorm veel tijd doormaken met mijn zoon. Ik sta er de laatste maanden alleen voor en dan is dat toch het voornaamste wat je bezighoudt. Daarnaast besteed ik veel tijd met mijn familie, die grotendeels in Gent woont en dat is ook weer 200 kilometer van hier. Overdag geef ik mij natuurlijk voor 100% voor Fortuna, maar dit zijn natuurlijk de belangrijkste dingen in mijn leven.”

Welk recent nieuwsbericht houdt je het meest bezig en waarom?

“Zonder twijfel de oorlog in Afghanistan. Ik las vanmorgen nog een artikel in een tijdschrift over Bin Laden en ik probeer het toch wel zo goed mogelijk te volgen. Je vraagt je af waar het allemaal zal eindigen.”

Heb je een internetaansluiting?

“Heb ik gehad. Ik heb mijn computer verkocht, omdat ik aan een nieuwe toe was, maar die is er nog niet, komt wel nog.”

Wat vond je van dit interview?

“Heel spontaan en heel goede vragen. Ik heb geen enkel moment gedacht van “oei, wat vraagt hij me nu” of dat ik ergens niet op wilde antwoorden. Heel spontaan, goed interview. Mijn complimenten.”

Ondergetekende en Chris bleven nog even napraten– overigens niet van de wijs gebracht door de interventie van de altijd en immer aanwezige Marco Heering – in afwachting van de gezamenlijke lunch die de spelersgroep en het personeel van Fortuna zou gaan nuttigen. Wij van Online danken Chris van Geem voor dit interview en we hopen dat deze sympathieke Belg weer goede tijden mag meemaken bij Fortuna.

HD