Trainer Sjors Ultee kan vanavond uit bij Heracles Almelo (aftrap: 21.00uur) geen beroep doen op Lisandro Semedo. Dat betekent dat Roel Janssen en Mickaël Tirpan de interlandperiode hebben benut om opnieuw aan te sluiten bij de selectie. Zij zijn dus opnieuw beschikbaar.

Datzelfde geldt in principe ook voor nieuweling Andreas Samaris, die Fortuna gisteren presenteerde. Samaris blijkt veel fitter te zijn, dan je zou verwachten van een speler die sinds de zomer niet meer meetraint bij een club. Hij zal zeker niet starten, maar neemt wel plaats op de bank.

Tegenstander Heracles Almelo maakt een tegenvallend seizoen door. Heracles won de laatste vier duels niet (drie nederlagen) en staat voorlopig op plek dertien in de ranglijst, met slechts twee punten meer dan Fortuna Sittard dat op plek zeventien staat. Het dodelijke ongeluk waarbij speler Rai Vloet betrokken is, overschaduwt de voorbereiding van de Almeloërs en dan zal het stadion ook nog leeg zijn vanwege de covid-maatregelen.

Wat dat betreft is de voorbereiding van Fortuna Sittard een stuk rustiger verlopen. Fortuna heeft in de interlandperiode twee steunpilaren uit het vorige seizoen zien terugkeren uit de ziekenboeg: Roel Janssen en Mickaël Tirpan. Zij keren geen dag te laat terug, want met duels tegen Heracles en FC Groningen (twee teams die ook zoekend naar vorm zijn) voor de boeg, kunnen we stabiliteit in de achterhoede goed gebruiken.

We vermoeden dat Sjors Ultee zowel Roel Janssen als Mickaël Tirpan op zal stellen in de basis, waardoor Ultee de verdedigingslinie die vorig seizoen grotendeels speelde, in ere herstelt. Dat wil zeggen, we verwachten Mickaël Tirpan als rechtsback. Dat gaat dan ten koste van Ivo Pinto. Centraal spelen Martin Angha en Roel Janssen. Janssen speelt Nigel Lonwijk uit de basis. George Cox speelt als linksback. Yanick van Osch verdedigt het doel.

Op het middenveld verwachten we aanvoerder Ben Rienstra en Tesfaldet Tekie aan de aftrap. Verder zullen ook Zian Flemming en Mats Seuntjens zeker zijn van een basisplek. Dan resteren er nog twee posities aan de flanken. Ultee heeft het daar al met heel wat spelers geprobeerd, maar echt overtuigen kon nog niemand. Als we Dagblad De Limburger mogen geloven dan hebben Tijjani Noslin en Arianit Ferati Ultee de afgelopen week op de training overtuigd.

Oud-Fortunezen bij Heracles Almelo? Niet echt, alleen Nikolai Laursen heeft een connectie met Fortuna. De Deen trainde in de voorbereiding van het seizoen 19/20 mee bij Fortuna. Kon ook tekenen in Sittard, maar deed dat verrassend bij FC Emmen. Nu dus bij Heracles Almelo.

Laatste uitoverwinning bij Heracles Almelo? 11 December 2020. Vorig seizoen beëindigde Fortuna in Almelo een 726-dagen durend uitsyndroom. Via een eigen doelpunt van Marco Rente en een treffer van Sebastian Polter nam Fortuna een 0-2 voorsprong. De tegentreffer van Delano Burgzorg kwam te laat. Einduitslag: 1-2.

Laatste vijf competitieduels uit bij Heracles Almelo: W-V-V-G-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-G-W-V

De KNVB heeft Danny Makkelie aangesteld als scheidsrechter. Makkelie vinden we terug op plek twee in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Een uitstekende keuze van de KNVB, want samen met leider Richard Martens steekt Makkelie er echt boven uit. En wie heeft de KNVB als VAR aangesteld? Richard Martens. Beter hadden we het niet kunnen wensen.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming; Noslin, Seuntjens en Ferati.

Supporters: Het duel wordt gespeeld achter slot en grendel. De enige mogelijkheid om het duel te zien is inschakelen op ESPN2.