Hoofdtrainer Sjors Ultee heeft vanavond in het competitieduel uit tegen PEC Zwolle (aftrap: 20.00uur) de beschikking over een fitte selectie. Er is ook niemand uitgesloten van deelname aan het duel. Iedereen aan boord dus.

Tegenstander PEC Zwolle vinden we terug op plek twaalf in de eredivisie, een punt en een positie hoger dan Fortuna Sittard. Niet een plek waar je een ploeg verwacht die dit seizoen alleen verloor van Ajax, Feyenoord (tweemaal), PSV en FC Twente. PEC Zwolle staat zo laag, omdat de ploeg slechts een van de zeven duels won tegen ploegen uit het (huidige) rechter rijtje—de duels waarin PEC de punten zou moeten pakken. Waarschijnlijke oorzaak: PEC scoort moeilijk. Mike van Duinen en de ooit door Fortuna begeerde Clint Leemans zijn clubtopscorer met elk drie treffers. PEC, dat Zian Flemming in de zomer liet gaan naar Fortuna, haalde vorige week aanvaller Virgil Misidjan. Hij moet de doelpunten gaan maken.

Fortuna donderde woensdag van haar roze wolk af na de nederlaag tegen Sparta Rotterdam. De eerste nederlaag sinds november vorig jaar. Ultee tilde er niet zwaar aan. De spelstijl van Sparta ligt Fortuna niet, die van elke andere eredvisieploeg ligt Fortuna beter, ook die van PEC Zwolle. Eerder dit seizoen kon Fortuna, ondanks een goede eerste helft, PEC Zwolle niet verslaan in Sittard. Het kostte Kevin Hofland zijn kop als hoofdtrainer. Ondertussen speelt Fortuna onder leiding van oud-PEC speler Ben Rienstra op een hoger niveau. Vanavond moet blijken of dat opnieuw punten oplevert in een uitduel, want de laatste nederlaag buitenshuis dateert ook al van eind november vorig jaar.

Ultee voert een wijziging door in zijn achterhoede. Nieuweling Mickaël Tirpan zal starten als rechtsback en dat gaat ten koste van Lazaros Rota die op de bank zal plaatsnemen. Centraal spelen Martin Angha en Roel Janssen. Janssen pakte woensdag zijn vierde gele kaart van het seizoen. Zijn eerstvolgende gele kaart levert dus een automatische uitsluiting op voor het volgende duel. George Cox speelt als linksback. Yanick van Osch verdedigt het doel.

Op het middenveld verbindt Ultee geen personele consequenties aan de nederlaag tegen Sparta. Zoals gezegd, Ultee wijt de nederlaag tegen Sparta aan Sparta; niet aan Fortuna. Aanvoerder Ben Rienstra en Tesfaldet Tekie zijn voorlopig zekerheden op het middenveld. Ook Emil Hansson zal spelen, ondanks de beschikbaarheid van Mats Seuntjens.

Het was woensdag ook voor het eerst sinds eind november vorig jaar dat Fortuna niet scoorde. Ook dat zal zonder consequenties blijven, want Lisandro Semedo, Zian Flemming en Sebastian Polter hebben het nodige krediet opgebouwd.

Oud-Fortunezen bij PEC Zwolle? We herkennen niemand met een Sittards verleden in Zwolle.

Laatste uitoverwinning bij PEC Zwolle? 10 Maart 2008. In een tijd dat PEC Zwolle nog FC Zwolle heette, kwam Fortuna tweemaal op achterstand, maar de verdedigers Rick Geenen en Joep Op den Kamp werkten die achterstand weg. Het laatste woord was aan Ruud Boymans die in de allerlaatste seconde (de scheidsrechter zou niet eens meer laten aftrappen) de winnende binnenknalde. Het was een zeldzame overwinning in Zwolle. Fortuna verloor er de laatste zes competitieduels en negen van de laatste tien.

Laatste vijf competitieduels uit bij PEC Zwolle: V-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-W-W-G-W

De KNVB heeft Christiaan Bax aangesteld als scheidsrechter. Bax bezet de twaalfde plaats in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Een neutrale scheidsrechter dus. Pol van Boekel hij staat op plek vijftien. Aangezien Van Boekel als scheidsrechter een hekel heeft aan de VAR, zal hij wel terughoudend zijn met ingrijpen als hij zelf VAR is.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra; Hansson, Polter, Flemming en Semedo.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. ESPN1 zendt het duel live uit.