Naam: Mike Jeffrey
Geboortedatum:
11-08-1971
Geboorteplaats:
Liverpool

 

 

 

 

Staat van Dienst (tot 01-04-2001):

Periode Club Trainers Wedstrijden Doelpunten
1989-1992 Bolton Wanderers* Neal 10 0
1992-1994 Doncaster Rovers** Beaglehole, Cunningham, Atkins 48 19
1993-1995 Newcastle United Keegan 2 0
1995-1996 Rotherham United*** Gemmill, McGover 22 5
1995-1999 Fortuna Sittard Verbeek, Van Marwijk 103 25
1999-2000 Kilmarnock Williamson 26 3
2000-…. Grimsby Town Buckley, Lawrence 14 1
Totaal 230 53

*Jeffrey ging gedurende het seizoen 92/93 tussentijds over naar Doncaster Rovers
**Jeffrey ging gedurende het seizoen 93/94 tussentijds over naar Newcastle United
***Jeffrey ging gedurende het seizoen 95/95 tussentijds over naar Fortuna Sittard

 

Klik op het vlaggetje voor de Engelse vertaling:

Omdat je geboren bent in Liverpool, kan er uiteraard maar één vraag als eerste gesteld worden. Ben je een Everton of een Liverpool supporter?

“Liverpool de “Reds”.”

Alhoewel je nooit voor Everton of Liverpool hebt gespeeld, heb je wel in de premier league gespeeld voor Newcastle United. Hoe ben je bij Newcastle United terecht gekomen?

“Nee, ik heb niet in de premier league gespeeld voor Newcastle. Ik speelde voor Doncaster Rovers en we speelden in de voorbereiding een vriendschappelijke oefenwedstrijd tegen Newcastle. Een paar maanden later wilde Kevin Keegan me hebben en toen heb ik voor Newcastle getekend.”

In Newcastle speelde je onder het bewind van Kevin Keegan. Kun je iets over je ervaringen met hem vertellen, bijvoorbeeld wat maakt hem anders dan andere Engelse trainers?

“Keegan heeft een enorme status. Hij is sterk in het motiveren van spelers en omdat hij zelf zo’n grote speler is geweest, dwingt hij enorm veel respect af bij iedereen.”

Uiteindelijk ging je naar Rotherham United. Daar heeft Fortuna je ook ontdekt. Was je op de hoogte van de interesse van Fortuna en hoe dacht je toen over zo’n overgang? Kon je toen ook nog naar een andere club?

“De trainer van Rotherham bracht me op de hoogte van de Sittardse interesse nadat Fortuna een wedstrijd had bezocht. Ik geloof niet dat ze specifiek voor mij waren komen kijken maar meer in het algemeen opzoek waren naar een versterking. Dit gebeurde rond kerstmis en het vooruitzicht ervaring op te kunnen doen bij een buitenlandse club sprak me zeer aan.”

Vorig jaar is Fortuna verhuisd naar een nieuw stadion, maar de supporters blijven met weemoed mijmeren over stadion De Baandert. Wat is jouw mening over Stadion De Baandert, beschouwde je de sfeer als aangenaam?

Stadion De Baandert had een erg goeie sfeer, omdat het een krap veld had met de tribunes daar kort op. Ik denk niet dat de grote clubs er graag speelden.”

Vooral nu je ons hebt verlaten, wordt duidelijk hoe goed het aanvalsduo Jeffrey/Hamming eigenlijk was, omdat het erg moeilijk blijkt om een nieuwe aanvalspartner te vinden voor Hamming. Wat denk jij dat de beste kwaliteiten van Ronald Hamming zijn?

“Zijn kracht was zijn afronden, en hij kon ook goed voetballen met een tegenstander in zijn rug.”

Waarom vormden jullie zo’n goed koppel?

“We complementeerden elkaar goed, alhoewel ik waarschijnlijk het meeste werk deed!”

Je speelde vier jaar voor ons en we hebben er elk jaar van genoten, maar wat is jouw “finest moment” bij Fortuna Sittard?

“Het “finest moment” was de wedstrijd tegen PSV in de halve finale toen we uit met 3-1 wonnen.”

De belangrijkste wedstrijd in je Fortuna periode was uiteraard de bekerfinale tegen Ajax. Kun je ons iets vertellen over jouw ervaring van die wedstrijd? Hadden we moeten winnen?

“We begonnen de wedstrijd ronduit zwak en na 20 minuten bij een 2-0 achterstand was het bijna al een verloren zaak. De sfeer was schitterend en het was een geweldige dag uit, maar we hebben ons zelf tekort gedaan. We speelden slechts op 50% van ons kunnen en we hebben ons dus zelf de kans ontnomen op meer.”

Erg belangrijk in je persoonlijke ontwikkeling maar ook voor het team als geheel was de komst van Bert van Marwijk. Op welk gebied kun je Bert van Marwijk vergelijken met Kevin Keegan?

“Allebei zijn ze sterk in het opbouwen van zelfvertrouwen bij spelers en geloof in eigen kunnen. Het is moeilijk om ze echt te vergelijken, omdat ik veel langer onder Bert heb getraind, maar ik denk dat Bert meer de man was van de wedstrijdtactiek, iets wat over het algemeen geldt voor Nederland.”

De meest beloftevolle speler in die tijd was waarschijnlijk Mark van Bommel. Nu speelt hij voor PSV maar hij zou graag in Engeland willen spelen in de nabije toekomst, welke Engelse club zou het beste bij hem passen?

“Waarschijnlijk zou Arsenal het beste bij hem passen.”

Aan het einde van het seizoen 98/99 verliet je Fortuna. Er waren een heleboel geruchten over waar je naartoe zou gaan. Volgens één gerucht was West Ham’s Harry Redknapp (trainer West Ham) in je geïnteresseerd en hij had je bekeken in Sittard. Onzin, of was er een mogelijkheid om naar Upton Park (Stadion West Ham United) te gaan?

“Dat was onzin. Zoiets heb ik nooit gehoord.”

Uiteindelijk koos je voor Kilmarnock, waarom Kilmarnock?

“Bij Fortuna was er grote onduidelijkheid over de toekomst en ik moest een beslissing nemen. Na 4 jaar had ik het gevoel dat het beter was om terug te keren naar Groot-Brittannië. Kilmarnock had me bekeken in Sittard en ik was transfervrij.”

Eén ding hebben we niet begrepen toen je speelde voor Kilmarnock. Waarom droeg je het shirt met het nummer 4?

“Het was slechts het nummer dat ze me gaven nadat een speler vertrokken was. Daar was geen bijzondere reden voor.”

Nederlandse geruchten zeiden dat Fortuna heeft geprobeerd je over te halen om terug te komen naar Sittard. Ben je ooit benaderd door Jacq Opgenoord om een opzienbarende terugkeer te bespreken?

“Ja, ik heb met Fortuna gesproken over een terugkeer. Dat was vlak voor dat ik naar Grimsby kwam. Ik sprak met Jacq maar het is op niets uitgelopen.”

Als je Grimsby Town zou moeten vergelijken met een Nederlandse eredivisie club, welke zou dat dan zijn?

“Ik zou zeggen RKC Waalwijk of MVV.”

Waarom scoorde je altijd meer goals na de winterstop?

“Fortuna was altijd beter na de winterstop en dat hielp mij wat het scoren van doelpunten betreft. Waarom dat zo was weet ik niet.”

Volg je Fortuna Sittard nog steeds, heb je nog contacten in Sittard?

“Ja, ik kijk altijd naar hun resultaten en ik heb nog steeds contact met Urvin Lee en Mark Burke.”

Welke speller van Grimsby Town zou een versterking zijn voor Fortuna Sittard?

“Waarschijnlijk Menno Willems die zojuist voor ons getekend heeft nadat hij van Vitesse is overgekomen – hij kent het Nederlandse voetbal! Het is een moeilijke vraag. Er spelen een heleboel goeie technische spelers hier bij Grimsby.”

We zijn van plan om Grimsby te bezoeken. Als je je niet interesseert voor voetbal, is er dan nog een reden om er naartoe te gaan?

“De “fish and chips” zijn erg goed en het stikt er van de goeie cafés!”

Dit jaar word je 30. Je hebt natuurlijk nog enkele jaren te gaan, maar heb je plannen voor je leven na je professionele voetbalcarrière?

“Ik ga waarschijnlijk werken in de zaak van mijn familie (auto’s).”

Wat vind je van dit interview en heb je nog een slotwoord voor de Fortuna supporters?

“Het was een goed interview en het is leuk om te babbelen over mijn tijd bij Fortuna. Ik hoop dat ze uit de problemen blijven onderaan de ranglijst en dat ze het vervolgens volgend seizoen weer goed doen.”

Dank je en groen gele groeten,

Mike Jeffrey

HD,RW&PvE