Zeven landen hebben besloten voortaan af te zien van oefenwedstrijden voor hun beste spelers die geboren zijn op of na 1 januari 1997. De landen stellen dat het voor talentvolle spelers beter is om in een toernooivorm met meer weerstand tegen elkaar uit te komen dan nietszeggende oefenwedstrijden te spelen tegen elkaar of tegen (prof)clubs. Één van de deelnemende landen is Portugal met Fortunees André Vidigal in de selectie. En waarom zouden we hem niet volgen?


Sinds het seizoen 2001-2002 spelen vier landen tegen elkaar met hun selecties van spelers Onder 20 (O20). In eerste instantie zijn dat Nederland, Duitsland, Italië en Zwitserland. Na de eerste editie trekt Nederland zich terug en wordt vervangen Engeland. Nadien neemt Oostenrijk de plek in van Engeland totdat Polen instapt in het seizoen 2010-2011.

Na het seizoen 2016-2017 eindigt de opzet van het O20 Vierlandentoernooi. De landen die deze competitie ooit opzetten gaan aan tafel zitten en besluiten voortaan samen met Portugal en de Tsjechië de Under 20 Elite League te gaan vormen.

Het idee is dat de acht deelnemende landen tijdens het seizoen één keer tegen elkaar uitkomen. Landen die dit seizoen viermaal thuis spelen, spelen volgend seizoen viermaal uit. Wedstrijden worden gespeeld volgens de internationale FIFA kalender.

De ploeg staat onder leiding van de ervaren José Guilherme. De trainer is al enkele jaren trainer van diverse jeugdelftallen bij de Portugese voetbalbond, maar was ook werkzaam bij FC Porto en ruim een jaar trainer van Académica de Coimbra, de voormalige club van Vidigal.


José Guilherme (links) bekijkt de training, samen met Emílio Peixe (foto: Jorge Amaral)

Portugal O20 start slecht aan de 2017 versie van de Under 20 Elite League. In het sportstadion van Abrantes (Portugal) verliest Portugal O20 al meteen met 0-3 van Tsjechië. Vier dagen later is Vidigal weer terug op Nederlandse bodem. In het stadion van Rijnsburgse Boys verliest hij met zijn Portugese leeftijdgenoten met 1-0 van Nederland.


André Vidigal staat in Rijnsburg aan de aftrap

Tijdens het tweede weekeinde van de Under 20 Elite League vergaat het Portugal beter. Wegens een vroege rode kaart in de wedstrijd tegen Zwitserland dient José Guilherme zijn tactische plan aan te passen. Vidigal zit op de bank en komt daar niet vanaf. Hij ziet zijn teamgenoten onverdiend in de slotfase langszij komen. Dat geeft de ‘Equipa das Quinas’ zó’n boost dat vijf dagen later Italië op een 4-2 nederlaag wordt getrakteerd. In deze wedstrijd neemt Vidigal Portugal’s tweede doelpunt voor zijn rekening.


André Vidigal wordt gefeliciteerd met zijn doelpunt

In het tweede week van november gaat het team van José Guilherme op bezoek bij Polen U20. De Polen zijn de zwakke broeder uit de groep en winnen is noodzakelijk. En dat gebeurt ook, mede door wederom een doelpunt van Vidigal.


André Vidigal heeft Portugal O20 op 0-1 getrapt

Met de overwinning in het Poolse Kluczbork eindigt ook de puntenoogst van Portugal. Het laatste weekend verloopt niet volgens plan met nederlagen tegen Duitsland (0-1) en Engeland (3-0). Verwonderlijk is dat niet, aangezien beide landen strijden om de koppositie in de poule.


Wel een basisplek, maar geen punten tegen Duitsland O20

Een half jaar Under 20 Elite League leverde de volgende uitslagen op:

Datum     Plaats                                                Wedstrijd                     Uitslag   André Vidigal   Verslag 
31-08-17 Estádio Minicipal, Abrantes Portugal – Tsjechië 0 – 3 Ingevallen 46′ Klik hier
04-09-17 Sportpark Middelmors, Rijnsburg Nederland – Portugal 1 – 0 Gewisseld 66′ Klik hier
05-10-17 Stade de Arberes, Meyrin Zwitserland – Portugal 1 – 1 Niet gespeeld Klik hier
10-10-17 Estádio Minicipal, Portimão Portugal – Italië 4 – 2 Gewisseld 60′ * Klik hier
09-11-17 Stadium Miejski Sp., Kluczbork Polen – Portugal 1 – 2 Gewisseld 57′ * Klik hier
22-03-18 Estádio Municipal, Coimbra Portugal – Duitsland 0 – 1 Gewisseld 46′ Klik hier
27-03-18 Etihad Campus, Manchester Engeland – Portugal 3 – 0 Gewisseld 56′ Klik hier

 


André Vidigal in een fel gevecht om de bal

Uiteindelijk strandt Portugal O20 in de middenmoot met zeven punten uit evenveel wedstrijden. De eindstand is als volgt:

Positie    Land               Wedstrijden   Punten   Doelsaldo 
1 Duitsland 7 17 +7
2 Engeland 7 16 +14
3 Tsjechië 7 14 +5
4 Italië 7 7 -2
5 Portugal 7 7 -5
6 Zwitserland 7 6 -4
7 Nederland 7 6 -6
8 Polen 7 5 -9