Deze zomer liep van veertien spelers het contract af bij Fortuna Sittard. We volgen deze spelers op hun zoektocht naar een nieuwe werkgever. Een tussenrapportage.

Özgür Aktas tekende aan de start van het seizoen 20/21 een eenjarig contract met een optie op een tweede seizoen bij Fortuna Sittard. Fortuna verhuurde de centrale verdediger meteen aan FC Dordrecht, waar hij meestentijds speelde. Desondanks onvoldoende voor het lichten van de optie. Aktas traint momenteel mee bij SC Telstar in de hoop zijn profcarrière te kunnen verlengen.

Grégoire Amiot tekende aan de start van het seizoen 19/20 een tweejarig contract bij Fortuna met een optie op een derde seizoen. Doorbreken bij Fortuna lukte niet, en dus lichtte Fortuna de optie deze zomer niet. Hij heeft zich bij de UNFP gemeld, de Franse tegenhanger van het VVCS team, in de hoop zich in de kijker te spelen bij een club.

Djibril Dianessy tekende zijn eerste contract bij Fortuna in de zomer van 2016. Hij ontwikkelde zich uitstekend, maar meervoudig zwaar blessureleed wierp hem terug. Het afgelopen halfjaar verhuurde Fortuna de aanvaller al aan MVV Maastricht. Na afloop verlengde Fortuna zijn aflopende contract niet. Dianessy tekende bij de Franse tweedeklasser FC Pau, waar hij een andere oud-Fortunees tegenkomt: Mahamadou Dembélé.

Jacky Donkor tekende aan de start van het seizoen 19/20 een tweejarig contract bij Fortuna met een optie op een derde seizoen. Een succes werd het niet. In zijn tweede seizoen verhuurt Fortuna Donkor aan FC Eindhoven. Deze zomer lichtte Fortuna de optie in zijn contract niet. Donkor heeft zich gemeld bij Free Pro Players FC, de Belgische tegenhanger van het VVCS team, om de hoop zijn profcarrière te verlengen levende te houden.

Dimitris Emmanouilidis speelde de tweede helft van het afgelopen seizoen op huurbasis bij Fortuna. Fortuna wilde wel verder met de Griekse vleugelaanvaller, maar hikte aan tegen de afkoopsom van 500.000 euro. Even waren er geruchten dat Fortuna Lisandro Semedo in een transfer zou betrekken. Mochten die geruchten al kloppen, dan heeft de blessure van Semedo er een streep doorgezet. In de voorbereiding bleek er geen plek voor Emmanouilidis bij Panathinaikos. Hij staat nu op het punt verkocht te worden aan het Deense Vejle BK, naar verluidt voor 400.000euro.

Clint Essers tekende in de zomer van 2017 zijn eerste profcontract bij Fortuna. Aan zijn avontuur bij Fortuna kwam deze zomer een einde. De verdediger is druk doende een nieuwe club te vinden. Afgelopen week was hij op proef bij eredivisiedegradant FC Emmen. Het leverde Essers geen contract op.

Leroy George tekende in de afgelopen winterstop een contract bij Fortuna tot het einde van het seizoen. Fortuna verlengde de aflopende verbintenis niet. Dus ook George is op zoek naar een nieuwe club. Momenteel traint hij mee bij eredivisiedegradant ADO Den Haag. Wellicht kan hij daar zijn carrière vervolgen.

Samuel Moutoussamy speelde afgelopen seizoen op huurbasis bij Fortuna. Na afloop van het seizoen keerde hij terug bij FC Nantes, dat zich via de playoffs redde in Ligue 1. Leuk voor Nantes FC, maar voor de speelkansen van Moutoussamy was het wellicht beter geweest als Nantes gedegradeerd was. Voorlopig traint hij wel mee met de A-selectie.

Mickaël Tirpan speelde de tweede helft van het seizoen 20/21 op huurbasis bij Fortuna. Fortuna doet in de zomer pogingen om Tirpan los te weken bij Kasimpaşa SK, waar Tirpan nog een doorlopend contract heeft. Eerder deze maand toonde Fortuna zich hoopvol dat Tirpan bij Fortuna zou aansluiten, maar voorlopig werkt Tirpan de voorbereiding af bij Kasimpaşa, waar hij meespeelt in oefenduels.

Dario Van den Buijs kwam in de afgelopen winterstop op huurbasis naar Fortuna Sittard. Fortuna had een koopoptie, maar lichtte die niet. De verdediger keerde terug naar huurbaas K. Beerschot VA, waar hij een doorlopend contract heeft. Hij start daar dit weekend met Beerschot aan de Belgische competitie.

Piet Velthuizen bleek het noodverband te zijn dat Fortuna in februari nodig had om het vertrek van Alexei Koselev op te vangen. Velthuizen tekende tot het einde van het seizoen. Fortuna verlengde het contract van de keeper niet. Velthuizen wil er nog een jaar aan vastplakken en ging op proef bij promovendus Go Ahead Eagles. Het leidde niet tot een contract.

En dan zijn er nog drie spelers met deze zomer aflopende contracten over wie we niets kunnen vinden: Nassim el Ablak, Dimitrios Ioannidis en Veron Parkes. We blijven zoeken!